Minister Vogelaar en de islam

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 16 juli 2007.

Vanmorgen vroeg al aan de lijn met een journalist van het RD over uitlatingen van minister Vogelaar over de Islam in een interview van afgelopen zaterdag. Inderdaad ongelukkige uitspraken. De invloed en betekenis van de joods-christelijke traditie wordt geen recht gedaan, door te verwijzen naar de joodse immigranten. Alsof ook het christendom geen Oude Testament kent, die al lang voor de komst van immigranten naar Nederland de cultuur meegestempeld heeft.

Gepaste argwaan ten opzichte van de Islam is om allerlei redenen volstrekt geboden. Met name door de traditionele en actuele verbinding met het geweld, die onvergelijkbaar anders is dan in de Bijbel wordt geleerd. Ergerniswekkend dat de minister dan toch weer de SGP erbij moet halen om te suggereren dat elke godsdienst zijn extremen heeft, en daarbij wezenlijke verschillen miskent. SGP-ers lopen niet met bommen onder de jas rond, dat is een kardinaal verschil met de acutele uitingen van de radicale Islam.

Van een minister van integratie mag een andere houding verwacht worden, dan het tegemoettreden van de Islam als een verrijking van onze cultuur. Want vanuit het cultuurrelativistische denken is de stap al snel gemaakt om de al te exclusieve resten van de joods-christelijke traditie, zoals bijvoorbeeld de zondagsrust en de feestdagen, in te leveren voor islamitische wensen. Het unieke stempel van de joods-christelijke traditie vraagt om revitalisering in plaats van relativering!