Een hernia, ambtenaren, en Uruzgan

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 2 juli 2007.

Onze veelgeprezen secretaresse Janie de Jong is vandaag aan een hernia geopereerd. Het heeft wel lang geduurd, voordat ze daadwerkelijk bericht kreeg dat er plaats was. Dan zie je de wachtlijstenproblematiek eens van dichtbij! Maar gelukkig is de ingreep vandaag weer achter de rug. We hopen van harte dat ze snel weer mag opknappen en de operatie het gewenste resultaat heeft!

In de loop van de middag kregen we een aantal met de SGP sympathiserende rijksambtenaren op bezoek. Ze zijn afkomstig van allerlei departementen: Justitie, VROM, Sociale Zaken, etc. Om zo informeel met elkaar te spreken en een maaltijd te gebruiken, is altijd goed voor de onderlinge contacten. Voor de avond stond een gemeenschappelijke bezinning op een thema centraal. Deze keer ging het over de problematiek van de 'verkokering' en het langs elkaar heen werken van departementen.

Jammer genoeg moest ik zelf vroegtijdig afhaken, omdat we vanavond een ingelast debat over Afghanistan hadden. Er zijn door allerlei partijen veel waarderende woorden gesproken over de inzet van de Nederlandse militairen. Heel goed, maar dan moet er ook wel de bereidheid zijn om eens steviger in de buidel te tasten. Eerlijk gezegd ben ik wel geschrokken van de berichten die vandaag naar buiten zijn gekomen over bezuinigingen op Defensie. Het houdt toch een keer op, om voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten! In de afgelopen kabinetsperiode is er echt teveel gesneden in de Defensie-uitgaven!

Veel rumoer was er ook rond de twee-regelige brief van het kabinet dat onderzoek wordt gedaan naar een eventuele verlenging van de missie in Uruzgan. Drie ministers (Buitenlandse Zaken, Defensie, en Ontwikkelingssamenwerking) hebben vanavond nog eens duidelijk gemaakt dat alle opties nog open staan. Alles rond de mogelijke verlenging is hypergevoelig, dat hebben we vanavond wel weer gezien...