Nieuws uit Brussel, Uruzgan en Manhunt-2

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 25 juni 2007.

Veel media-aandacht vandaag voor het nieuwe Europese verdrag. De regeringsleiders zijn er in de nacht van vrijdag op zaterdag na lang onderhandelen uitgekomen. De drie Nederlandse coalitiepartijen begroeten het resultaat onmiddellijk met gejuich. Ik had, ongeacht de uitkomst, niet anders verwacht. Dit gevoelige onderwerp leent zich niet erg voor dualisme... We zullen als SGP-fractie het uiteindelijke resultaat nog eens onafhankelijk moeten wegen. Het is duidelijk beter dan de Europese Grondwet, die eerder voorlag. Maar tegenover de plussen, staan ook nogal wat minnen. Het opgeven van allerlei veto’s bijvoorbeeld, is toch een gevoelig punt. Wordt vervolgd!

Een bijzondere gebeurtenis was de ‘briefing’ die we vanmiddag in de Tweede Kamer hadden over de inzet van de Nederlandse militairen in Afghanistan. Minister Van Middelkoop van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten Berlijn blikten terug op de recente zware gevechten in Uruzgan, rond Chora. Ik heb groot respect voor de Nederlandse militairen die in deze moeilijke omstandigheden hun werk moeten doen. “Opbouwen waar het kan, vechten waar het moet”, blijft het devies van de missie. Het was een goed initiatief van de minister om de Kamer over de laatste ontwikkelingen mondeling bij te praten.

Onbegrijpelijk dat vreselijke moordpartijen en sadistische praktijken soms als een leuk spelletje worden gezien. Toch gebeurt dat. Computerspel ‘Manhunt 2’ heeft inmiddels het nodige stof doen opwaaien. In de zomer zou dit lugubere spel op de Nederlandse markt komen. In aanvulling op de kamervragen van PvdA-er Dijsselbloem hebben we vanmiddag de minister van Justitie schriftelijk gevraagd snel geïnformeerd te worden over de mogelijkheden voor een spoedig verbod. Als een verbod in andere landen kan (Engeland, Ierland, Duitsland) moet dat in Nederland toch ook kunnen? Ik ben benieuwd en hoop van harte, dat dit kabinet hier nu eens echt werk van maakt. Dat zou echt een belangrijke breuk zijn met de bestaande praktijk van het uiten van morele verontwaardiging en vervolgens overgaan tot de orde van de dag!