Vlucht naar El Pozon

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 20 juni 2007.

Een hele mooie bijeenkomst! Vanmiddag werd op de basisschool Eben-Haezer in Den Haag speciale aandacht besteed aan de schrijnende omstandigheden van de miljoenen ontheemden in het Zuid-Amerikaanse Colombia. Niet alleen leerlingen van deze Haagse school bogen zich met overgave over deze problematiek. Ook kinderen van scholen uit Barneveld, Nunspeet en Langbroek waren hiervoor naar Den Haag gekomen.

Ik vond het ontzettend fijn hier óók bij aanwezig te kunnen zijn, samen met mijn vrouw Marlies en onze uit Colombia geadopteerde kinderen Michael en Camila. Het kwam heel goed uit dat het debat over een nieuw Europees verdrag, waaraan ik eerder vandaag in de Kamer deelnam, niet te ver in de middag mocht uitlopen. De minister-president moest namelijk op tijd weg in verband met de Europese top in Brussel. Daar moeten morgen en overmorgen knopen worden doorgehakt over een nieuw verdrag.

We kregen vanmiddag een boeiend en afwisselend programma voorgeschoteld. Rina Molenaar, werkzaam bij de hulporganisatie Woord en Daad, schreeft een indrukwekkend verhaal over een ontheemd meisje in Colombia. Dit boek, 'Vlucht naar El Pózon', overhandigde zij aan minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking. Zowel de aanwezige Nederlandse schoolkinderen, als de Colombiaanse kinderen die via een filmpje aan het woord kwamen, gaven de minister heel wat huiswerk mee. Huizen, scholen, ziekenhuizen, veel ontheemden snakken ernaar! Ook werd door een aantal hulporganisaties een petitie aan minister Koenders aangeboden vol aanbevelingen over de aanpak van de ontheemdenproblematiek.

Minister Koenders reageerde positief en sympathiek op de ‘boodschappen’ die hij van de leerlingen en de hulporganisaties meekreeg. En als kamerlid help ik hem graag een handje om de aandacht voor deze duizenden ontheemden in Colombia verder vast te houden. Ik ben daar maar direct mee begonnen door hem vandaag al een paar schriftelijke vragen voor te leggen.

Reageren? Mail naar c.vdStaaij@tweedekamer.nl

 
Vlucht naar El Pozon
Bron: Blog Kees van der Staaij
 
Vlucht naar El Pozon
Bron: Blog Kees van der Staaij