Een hele zit

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 19 juni 2007.

Het was een hele zit! Dinsdagmorgen kwamen we als fractieteam rond de klok van tienen bij elkaar voor het voorbespreken van het debat over het vorige week gepresenteerde beleidsprogramma van het kabinet. Om elf uur vanmorgen begon dat debat.

Het was inmiddels al weer elf uur geweest toen dat debat was afgerond! Het is wel ontspannen om dit debat als ‘meezitter’ naast onze fractievoorzitter Van der Vlies mee te maken. Ik heb vandaag heel wat centimeters post doorgenomen en mailtjes beantwoord. Dat kan heel goed samengaan met het luisteren naar kamerleden en de regering!

Interessant aan zo’n brede gedachtewisseling over het totale beleid is dat er heel wat onderwerpen langskomen. Zelf hebben we er als SGP-fractie bijvoorbeeld de vinger bij gelegd dat de integratiemoeilijkheden en de islamisering van de nederlandse samenleving niet serieus aan de orde zijn gekomen in de beleidsvoornemens. Verder hebben we het kabinet gevraagd om volgend jaar bij leven en welzijn extra aandacht te besteden aan het 60-jarig jubileum van de staat Israël. Dat is slechts een kleine greep uit onze bijdrage. Zo heeft elke partij natuurlijk de nodige punten. Nadeel is wel dat het debat ondanks de lange duur vaak wel erg aan de oppervlakte blijft en dat er al gauw wordt verwezen naar de eerstvolgende Prinsjesdag en verdere beleidsvoornemens van de ministers en staatssecretarissen.

Rond half één werd het debat afgesloten met stemmingen. Van der Vlies had een motie ingediend die wil voorkomen dat het kabinet allerlei belangrijke voornemens in de schijnwerpers van de media presenteert, in plaats van in het parlement. De motie riep op milde toon zowel Kamer als kabinet tot bezinning op. De Minister-president zag de redelijkheid ervan wel in. Maar de coalitiepartijen CDA, PvdA, en ChristenUnie beschouwden deze niet eens politieke, maar meer staatsrechtelijke motie kennelijk als een verstoring van hun feestje... Tot veler verbazing stemden zij als enige partijen tegen deze motie.

Reageren? Mail c.vdStaaij@tweedekamer.nl