Geen Betuwelijn, maar Urk

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 16 juni 2007.
Geen Betuwelijn, maar Urk
Bron: Blog Kees van der Staaij

Vandaag niet naar de opening van de Betuwelijn geweest. Nee, dat is niet omdat wij als SGP altijd tegenstander zijn geweest van de aanleg van deze goederenspoorlijn. Inderdaad, onze toenmalige woordvoerder, SGP-kamerlid Van den Berg, heeft zich steeds met grote inzet en goed beargumenteerd tegen de Betuwelijn gekeerd. De aanleg ervan is een peperduur project, en riep heel veel protest op bij bewoners en bestuurders langs de spoorlijn. Daar komt nog eens de schade voor het landschap bij en het feit dat er nog zoveel goederen via de binnenvaart vervoerd kan worden! Dan zijn de minnen van de aanleg van de Betuwelijn duidelijk groter dan de plussen.

Maar de echte reden waarom ik vandaag bij de openingsceremonie in Barendrecht verstek heb laten gaan is dat we vandaag een familiedag hadden van de familie Van Ree. Daar wilde ik graag bij zijn. Temeer omdat deze dag ook in het teken stond van de 70e verjaardag van zowel mijn schoonvader als schoonmoeder. Dat vond ik toch wel een goede reden om te spijbelen bij het openingsfeestje van de Betuwelijn.

De familiedag bracht ons deze keer naar Urk. We hebben er werkelijk een prachtige dag gehad. Vanmorgen bij de visafslag geweest. Vandaar maakten we een fraaie wandeling door smalle steegjes en straatjes van dit voormalige eiland. Dat gebeurde onder leiding van een welbespraakte gids. Die vertelde hoe het Godsgeloof van de Urkers een belangrijke kracht in hun leven is, die ook doorwerkt in oog voor de medemens dichtbij en verweg. Mooi om juist ook dat tijdens een toeristische rondleiding te horen!

Vanmiddag hebben we nog het museum in het oude raadhuis bezocht en de vuurtoren beklommen. De voormalige vuurtorenwachter vertelde ons dat hij het nog altijd betreurt dat Rijkswaterstaat enkele jaren geleden is gestopt met het ‘bemensen’ van de vuurtoren. Juist bij stormachtige omstandigheden kan het wel degelijk mensenlevens redden, als er wel iemand op de toren is, en noodsignalen van schepen in nood kunnen worden opgevangen.

Ik herinner mij dat hier destijds politiek ook over gesteggeld is. Maar is het effect van het wegbezuinigen van de vuurtorenwachter in de praktijk eigenlijk wel eens goed bekeken? Toch nog eens nagaan, neem ik mij voor. Ook al is het zaterdag, ook al is het een familiedag, volksvertegenwoordiger blijf je de hele week.