Stoken, heksenjacht en beroepsverbod

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 16 juni 2007.
Stoken, heksenjacht en beroepsverbod
Bron: Blog Kees van der Staaij

Vrijdagavond voor de SGP-jongeren in Apeldoorn een pittig debat gevoerd met de homobelangenorganisatie COC. We stonden lijnrecht tegenover elkaar in de visie op de gewetensbezwaarde ambtenaar van de burgerlijke stand. Zoals ik eerlijk gezegd wel verwachtte, kwamen we geen stap dichter bij elkaar. Maar goed, het was toch de moeite waard om de verschillende posities uiteen te zetten en daarover het gesprek aan te gaan. Met nog een omleiding onderweg naar huis, was het al even zaterdag toen ik terugkwam in Benthuizen. Op de RD-site zag ik dat Gerard Vroegindeweij inmiddels al een verslag van de avond geplaatst heeft. Het is het volgende bericht:

Stoken, heksenjacht en beroepsverbod

APELDOORN - Vinnig. Zo verliep vrijdagavond het debat tussen de SGP-jongeren en de voorzitter van de homobelangenorganisatie COC, Van Dalen, over gewetensbezwaarde ambtenaren.

SGP-wethouder Van Wikselaar van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bijt in een volle aula van de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap te Apeldoorn het spits af. Volgens hem is het niet zinvol om ambtenaren te verplichten huwelijken te sluiten waar ze zelf niet achter staan. Als casus noemt hij SP-leider Marijnissen die in het huwelijk wil treden met oud-minister Verdonk, met oud-VVD-Kamerlid Hirsi Ali als ambtenaar. „Dat wordt dus niets.”

Van Dalen krijgt na de wethouder het woord. Hij zoekt niet de confrontatie, maar probeert naast de jongeren te gaan staan. Of hij zich bij de SGP-jongeren in het hol van de leeuw bevindt? „Nee hoor, daarvoor ken ik teveel homo’s en lesbiennes die christelijk zijn.”

Desalniettemin oordeelt Van Dalen dat iedere ambtenaar alle huwelijken moet sluiten. „De wet kent geen verschil tussen huwelijken. Een ambtenaar moet zonder onderscheid de taken uitvoeren die hem zijn opgedragen en daarom mogen ze geen morele oordelen hebben over de huwelijken die ze sluiten.”

De COC-voorzitter vraagt zich verder af hoe ver gewetensbezwaren tegen homoseksualiteit mogen gaan: „Mag straks een ambtenaar ook weigeren een kind van een homostel in te schrijven?”

Van Dalen vindt wel dat er ruimte moet blijven voor ambtenaren met gewetensbezwaren tegen het sluiten van homohuwelijken als ze voor 2001 in functie waren. „Dat is logisch. We hebben tijdens het spel de spelregels veranderd en daar mogen deze mensen niet de dupe worden.”

SGP-Kamerlid Van der Staaij slijpt in zijn betoog dat daarna volgt wel de messen. Hij betitelt de opstelling van het COC om de ruimte voor gewetensbezwaarde ambtenaren in te dammen als „stoken, heksenjacht en beroepsverbod. Stoken in gemeenten om toch het leven van gewetensbezwaarde ambtenaren zuur te maken. Heksenjacht tegen gemeenten die gewetensvol omgaan met gewetensbezwaarde ambtenaren. Beroepsverbod voor ambtenaren die niet vinden wat het COC vindt.”

De SGP’er vindt het „dieptreurig” en „buiten alle proporties” om mensen buiten te sluiten „omdat ze tegen een beperkt deel van hun takenpakket onoverkomelijke bezwaren hebben.” Ruimte bieden aan gewetensbezwaren is „de uitdrukkelijke uitkomst van het politiek debat. In het regeerakkoord is bevestigd dat het zaak is die ruimte op een praktische manier goed vorm te geven.”

Tijdens de discussie stelt COC-voorzitter Van Dalen dat hij „eindeloos” respect heeft voor de ambtenaren die vanwege hun bezwaren tegen het sluiten van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht opstappen. Dat roept vragen op of er ook ruimte is voor mensen die alleen hun huwelijk willen laten sluiten door een gewetensbezwaarde ambtenaar. Volgens Van Dalen gaat het daar precies om: „Straks krijgen we een islamiet die geen huwelijk tussen christenen wil sluiten. Je krijgt dan enclaves in de samenleving. Dat moeten we niet willen.” Van der Staaij antwoordt dat het daar helemaal niet over gaat.

„Het gaat om een diepgewortelde religieuze visie op het huwelijk die voor 2001 gemeengoed was. Bovendien heeft de wetgever in 2001 vastgelegd dat die ruimte voor gewetensbezwaren er mocht zijn.”

Daarop onthult Van Dalen dat een zinnetje in het regeerakkoord tussen CDA, PvdA en ChristenUnie dit voorjaar voor het COC de aanleiding was om een actie te starten tegen gewetensbezwaarde trouwambtenaren. In het akkoord staat dat als gemeenten de kwestie van zittende ambtenaren met bezwaren niet zelf zou oplossen, er een wettelijke regeling zou komen om hen te beschermen. „Als dat er niet had gestaan, hadden we niets gedaan. Zo’n wettelijke regeling zal het COC niet meemaken. Dan wordt er onderscheid gemaakt tussen huwelijken. Dan breken we af wat we in 2001 bij de openstelling van het huwelijk hebben bereikt.”

Van der Staaij antwoordt daarop dat de wetgever in 2001 ruimte heeft willen bieden aan ambtenaren met gewetensbezwaren. Volgens Van Dalen is er in zes jaar tijd echter zo veel veranderd dat die ruimte er niet meer moet zijn. „Draag die last zelf. Een vegetariër gaat ook niet bij een slager werken.” Van der Staaij schudt zijn hoofd en repliceert: „Een vegerariër heeft bezwaren tegen alles wat er bij de slager gebeurt. Dat is bij een trouwambtenaar met bezwaren niet het geval. Uw visie op de ambtenaar is er een uit een totalitair regime.”

Tot zover het verslag in het Reformatorisch Dagblad! (www.refdag.nl) Zie ook www.reformatorischeomroep.nl, waar het debat nog na te luisteren is.

Klik hier voor foto's van deze avond.