Grondroerders, Jonathan en besluiteloosheid

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 13 juni 2007.
Grondroerders, Jonathan en besluiteloosheid
Bron: Blog Kees van der Staaij

Wel eens van een grondroerder gehoord? Ik niet. Althans: tot vanmorgen niet. Maar nu weet ik dat het de wettelijke naam is van iemand onder wiens leiding graafwerkzaamheden worden verricht. Omdat er nog wel eens wat mis gaat bij het graven naar kabels en leidingen, heeft het kabinet een wetsvoorstel ingediend om de informatie-uitwisseling over kabels en leidingen te verbeteren. Vanmorgen is dit in de Tweede Kamer besproken. Ik was daar niet als woordvoerder bij, maar mocht als voorzitter het debat in goede banen leiden. Ik moet zeggen dat je door eens een debat voor te zitten nog meer respect krijgt voor de echte kamervoorzitter! Het is toch echt wel een kunst om op het goede moment interrupties toe te staan, maar ook weer af te kappen.

Vanmiddag kreeg ik tien vragen voorgelegd door Jonathan van de Graaf (12) uit Gouda. De opdracht van school was om een interview te houden met iemand uit de politiek. Op mijn beurt heb ik hem gelijk ook een paar vragen gesteld. Ik vertelde hem dat wij gisteren in het vragenuur in de Kamer uitvoerig hebben gesproken over het drankmisbruik door soms nog jonge kinderen. Wat kan de politiek daar tegen doen? Jonathan vond dat er goed op gelet moest worden, dat er niet aan kinderen bier wordt gegeven. Je moet ze niet zomaar geloven als ze bijvoorbeeld zeggen dat het voor hun vader is. Want wie kan dat controleren?

Verder vroeg ik hem waar hij vindt dat de politiek meer aan zou moeten doen. Jonathan vindt het belangrijk dat we werk moeten maken van de bescherming van het milieu. We kunnen wel meer wegen willen, maar mogen ook het groen niet vergeten! Bedankt Jonathan!

Nog iets anders: er gaat al met al soms best veel tijd zitten in procedureel gesteggel achter de schermen. Vanmiddag maar liefst twee uur in een procedurevergadering Defensie gezeten.

Daarnaast via de mail nog bezig geweest met de vraag of we al dan niet volgende week een overleg moeten houden over de toelating van ‘geestelijke bedienaren.’ Wij zouden als SGP het voor volgende week geplande overleg hierover graag laten doorgaan. Dan zouden we, in vervolg op onze schriftelijke vragen hierover, verder kunnen debatteren over de kwestie van de Zuid-Afrikaanse kandidaat-predikant Hagg die geen arbeidsvergunning kreeg. Anderen stellen weer voor dit overleg te schrappen, omdat het kabinet nog studeert op dit onderwerp. Ik weet nog niet hoe het afloopt. De honderd dagen zijn nu toch wel een keer voorbij? Voor besluitvaardigheid kan ik dit kabinet nog geen voldoende geven.