Opnieuw ‘de uitdaging’, een macaber boekje en vreemde bedrijfspraktijken

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 5 juni 2007.

Een drukke en gevarieerde dag achter de rug. De echte debatten beginnen op de dinsdag pas na de middag. ’s Morgens hebben wij onze fractievergadering waarin we de agenda van de week doornemen. De middagvergadering van de Kamer begint met het vragenuur en de stemmingen.

Daarna stond een debatje met de staatssecretaris van Defensie en de minister voor Jeugd en Gezin op de agenda. Ik had dat aangevraagd om een motie te kunnen indienen over het Defensie project ‘De Uitdaging’ voor risicojongeren. Het debat dat we daarover vorige week hadden gehad liet toch nog wat vragen open over de toekomst van dit succesvolle project. Met heel veel telefoontjes en mailtjes was het gelukt om de handtekening van alle woordvoerders onder een motie te krijgen die van de regering vraagt om met dit project door te gaan. Ik ben blij dat het uiteindelijk gelukt is. Het ei is gelegd.

Daarna was het rennen geblazen naar een andere zaal om aan te haken bij het kort te voren begonnen overleg met minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat over verkeersveiligheid. Dat is ook echt een onderwerp naar mijn hart. Het raakt volop de bijbelse plicht tot bescherming van het leven!

In dit overleg kwamen ook de bezwaren aan de orde, die vanuit diverse scholen zijn geuit tegen het macabere boekje ‘Ontsnapt uit de dode hoek’ dat Verkeer en Waterstaat aan de basisscholen had gestuurd. Ik heb mijn waardering geuit voor het alternatief dat de minister aan scholen heeft aangeboden, namelijk de ‘vrachtwagenles op school.’ Maar ik heb tegelijkertijd de hoop uitgesproken dat het de minister lukt de volgende keer direct een vorm te vinden die bij geen enkele school op bezwaren hoeft te stuiten!

Positief vond ik dat minister Eurlings onze bezwaren deelt tegen de praktijken van een bedrijf dat automobilisten tegen betaling informatie verstrekt over alcoholcontroles. Kwaadwillenden kunnen dan met een flinke borrel op een straatje omrijden. Dat kunnen we natuurlijk niet accepteren. Op eerdere vragen van ons had de regering nog wat afhoudend gereageerd, maar nu zegde de minister toe te bezien wat hij hiertegen kan doen. Een hartig woordje spreken met het desbetreffende bedrijf is dan wel het minste wat er gedaan kan worden.