Andries en Vera

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 4 juni 2007.
Andries en Vera
Bron: Blog Kees van der Staaij

Vanmiddag een ontspannen zaterdagochtendgesprek gevoerd. Dat klinkt wat wonderlijk als besteding van de maandag. Het gaat om een radio-gesprek met Andries Knevel. De bedoeling is dat het aanstaande zaterdagochtend wordt uitgezonden op radio 5. Het gesprek neemt zo’n drie kwartier in beslag. Dat leek me van te voren een zee van tijd. Uiteindelijk is het toch weer voorbij voor je het weet.

Een heel ander gesprek had ik vandaag met ‘juf Vera’ en de bestuursleden van de peuterspeelzaal in onze woonplaats Benthuizen. Twee keer per week breng ik ’s morgens onze 3-jarige Camila daarnaar toe. Onlangs gaf juf Vera aan dat zij en de bestuursleden graag een gesprek met mij wilde. Gelukkig niet omdat het gedrag van Camila daarvoor aanleiding gaf, maar om eens te spreken over beleid en regelgeving rond peuterspeelzalen.

Het was een leerzame ontmoeting! Er komt steeds meer op de werkers in de peuterspeelzalen af. Het is echt niet meer alleen in groepsverband gezellig wat kleien en knutselen met kinderen. Steeds meer wordt ook verwacht dat zij vroegtijdig oog hebben voor ontwikkelingsproblemen. De problemen van jonge kinderen zijn toegenomen. Daarbij is de overtuiging gegroeid dat je er vroeg bij moet zijn. Dat betekent veel tijd nemen voor observatie en een goede overdracht aan de basisschool. Dat vraagt veel van de slechts twee betaalde krachten en de vrijwilligers die er in deze peuterspeelzaal op de 65 kinderen zijn. Ik heb daar enorm veel waardering voor. Maar eerlijk gezegd maakt het toch ook wel een beetje boos dat de peuterspeelzalen er in vergelijking met de kinderopvang in de afgelopen jaren financieel zo bekaaid zijn afgekomen.

Bij de peuterspeelzalen staat de ontwikkeling van het kind centraal. De doelstelling is educatief en de taak steeds zwaarder geworden. In de kinderopvang daarentegen draait het om het gemak van de werkende ouders. De werkers daar worden veel beter beloond en de kinderopvang wordt met enorme subsidiestromen overladen. Dat is toch krom? Iets voor de fractievergadering van morgen. Daar moeten we echt wat mee gaan doen!