Jeugdzorgcentrum Gorinchem

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op vrijdag 1 juni 2007.

Na een interessant symposium van de Eurofractie over de toekomst van Europa koersen we vrijdagmiddag naar Gorinchem. Op uitnodiging van wethouder Akkerman bezoeken we daar een Jeugdzorgcentrum. Hoewel Van der Vlies de woordvoerder voor ‘Jeugd en Gezin’ is, vergezel ik hem graag. Ook fractiemedewerkers Willem de Wildt en Wim Verweij zijn van de partij. Een goede zorg voor jongeren is immers een partijbreed speerpunt voor de SGP.

In Gorinchem blijken ze wat de tijd vooruit te zijn. Het opzetten van centra voor jeugd en gezin is in veel plaaten nog toekomstmuziek, maar hier functioneert dat al sinds september 2005. Het is bemoedigend en stimulerend om een aantal enthousiaste mensen te horen vertellen die niet zijn blijven steken in het mopperen over wat niet goed gaat. In een goed lopend samenwerkingsverband hebben zij de krachten gebundeld en een duidelijk aanspreekpunt gevormd voor allerlei vragen en problemen over opvoeden en opgroeien. Prachtig!

Het is inderdaad heel belangrijk dat zo’n duidelijk loket er is. Je raakt echt snel de weg kwijt in het oerwoud van organisaties en instanties die op een of andere manier van doen hebben met jongeren waar het niet helemaal of helemaal niet goed mee gaat! Met een goede samenwerking is nog een wereld te winnen. Zo vond ik het verrassend dat dossiers van de basisschool vaak helemaal niet overgedragen worden aan de middelbare school.

Ook de privacyregels zijn hier en daar echt te ver doorgeschoten. Als een psychiater met een slot op de mond loopt, terwijl anderen die bij het kind betrokken zijn weten dat er iets mis is, maar niet precies wat - dan is het kind eerder de dupe van die privacyregels dan dat het erdoor wordt beschermd. Een inspirerend werkbezoek