Nee?

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 31 mei 2007.

Staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken werd vanmorgen met spoed naar de Tweede Kamer geroepen. Hij moest zich verantwoorden over uitspraken die hij tegenover journalisten had gedaan. Nederland zet echt zijn positie in Europa op het spel, als het opnieuw ‘nee’ zou laten horen tegen een nieuw Europees Verdrag, zo had hij gedreigd. Hij voorspelde nog net niet dat het licht zou uitgaan of er een oorlog zou komen, maar goed zal het met Nederland niet gaan..

Ik houd er niet van bewindslieden voor elk wissewasje in de Kamer op het matje te roepen. Maar het verzoek om een interpellatiedebat over deze uitspraken hebben wij gelijk gesteund. Zulke uitspraken zijn immers volstrekt voorbarig en gewoon ‘een beetje dom’. We weten nog helemaal niet hoe het nieuwe Europese verdrag er uit komt te zien. Daar wordt nu druk over onderhandeld. Laat de staatssecretaris zich nu niet verliezen in dit soort speculaties, maar sterk maken voor een verdrag waar Nederland op goede gronden ‘ja’ tegen kan zeggen! Het is ook onverstandig, omdat ten onrechte de indruk wordt gewekt dat we kennelijk hoe dan ook geen keus hebben.

De staatssecretaris nam zijn uitlatingen niet terug, maar had wel ‘lessen getrokken’ uit de commotie die is ontstaan. “Nee”, hij had geen ‘standje’ van de minister-president gekregen, maar: “ja” er wel een ‘goed gesprek’ over gehad.

Ik hoop dat de commotie toch preventief werkt in het tegengaan van nieuwe onheils-speculaties. Dan kan de discussie gewoon weer over de inhoud gaan.

Over die inhoud hopen we vrijdagmorgen ook na te denken in Rotterdam. Op een congres van de Eurofractie ChristenUnie-SGP wordt, precies twee jaar na het ‘nee’ van het referendum over de Europese Grondwet, een brochure gepresenteerd waarin een visie wordt gegeven op de toekomst van Europa. Een mooi initiatief!

Klik hier om hier een samenvatting van het debat te volgen.