Wees eerlijk over wat je betaalt en wat je krijgt aan pensioen: ingezonden artikel - Hoofdinhoud
Vandaag pleiten CDA en Groenlinks en hun jongerenorganisaties in NRC Next voor veel meer transparantie op het gebied van pensioenen.
IN het huidige stelsel is het volstrekt niet heldere hoeveel je betaalt en hoeveel je krijgt. Daarom moet op het jaarlijkse overzicht zowel de totale premie staan (voor veel mensen zo'n 20% van hun salaris) en de rechten die ze ervoor krijgen.
Vooral jongeren zouden kunnens schrikken: zij betalen relatief veel, maar de rechten die zij krijgen zijn niet veel waard. Soms betalen ze meer dan twee keer zoveel als ze betalen.
De langere, orginele versie van de brief staat hieronder
Wees eerlijk over wat je betaalt en wat je krijgt aan pensioen
Voor pensioenen is er geen wettelijke relatie tussen de betaalde premie en de rechten die je daarvoor krijgt. Soms wordt er zelfs twee keer zoveel premie betaald als dat er rechten worden opgebouwd. CDA, GroenLinks en hun jongerenorganisaties CDJA en DWARS pleiten voor transparantie zodat elke deelnemer aan een pensioenregeling ten minste kan zien hoeveel hij betaalt en welke rechten hij daarvoor krijgt.
De sociale partners zijn al lange tijd bezig met hun onderhandelingen over het pensioenakkoord. Dit akkoord gaat bij uitstek over hoe de lasten en lusten over de generaties verdeeld worden. Wie betaalt extra als de beleggingen tegenvallen? Wie krijgt meer als het meevalt?
De pensioenbijdrage is een fors deel van het salaris. Een werknemer werkt gemiddeld 1 dag per week voor zijn pensioen. Het is belangrijk om te weten hoeveel rechten je daarvoor krijgt, net zoals je weet wat de andere werkdagen je opleveren.
Dat verschilt nogal: de rechten van gezonde mensen zijn iets meer waard, omdat zij gemiddeld langer leven en dus langer van pensioen genieten. Dat hoort bij de solidariteit van het stelsel. Maar voor jongeren pakt dit slecht uit. Een premie voor een jongere van €2000, levert vaak maar €1000 op aan pensioenrechten. De rest van de premies is een solidariteitsheffing, die naar andere generaties gaat.
Die solidariteitsheffing lijkt op te lopen. Bijvoorbeeld omdat jongeren al eerder moeten deelnemen aan pensioenregelingen, namelijk vanaf 21 jaar ipv vanaf 25 jaar. En omdat zij langer zullen moeten doorwerken.
Andere inkomensoverdrachten zijn in Nederland heel transparant: op de kassabon van de supermarkt staat de betaalde btw en op het loonstrookje staat netjes hoeveel belastingen en premies worden afgedragen.
Deze bijdrage is echter niet transparant. CDA, GroenLinks, CDJA en DWARS vinden het de hoogste tijd voor transparantie in het pensioenstelsel en pleiten er daarom voor om jaarlijks op het pensioenoverzicht te rapporteren hoeveel premie betaald is voor een werknemer en wat er in het pensioenfonds gereserveerd is voor die rechten.
Dat maakt ook een stuk inzichtelijker welke gevolgen hervormingen van het pensioenstelsel hebben. De Kamer heeft donderdag onze oproep hiertoe gesteund. Wij hopen van harte dat ook de sociale partners onze oproep ter harte nemen en niet wachten op wetgeving.
Pieter Omtzigt is Tweede Kamerlid voor het CDA
Jesse Klaver is Tweede Kamerlid voor GroenLinks
Paul Schenderling is vicevoorzitter van het CDJA
Jaco van der Veen is Politiek Secretaris van DWARS, GroenLinkse Jongeren