Mor Gabriel: schande voor Turkije dat ze voorzitter van het kerkbestuur voor de rechter sleept - Hoofdinhoud
Fijn, die godsdienstvrijheid in Turkije. Het Mor Gabriel klooster wordt onteigende van zijn gronden. De uitspraak moet nog volgen voor het hooggerechtshof in Ankara, maar de Turkse autoriteiten claimen alvast dat het klooster de gronden bezet (al horen ze sinds 397 na Christus bij het klooster).
Natuurlijk de bisschop durven ze niet voor de rechter te dagen, dus nemen ze de voorzitter van het kerkbestuur.
Op deze manier laat Turkije weer overduidelijk zien dat vrijheid van godsdienst geen onderdeel is van het moderne Turkije.
van een land, dat hier imams naartoe stuurt en graag in NL vrijheid van godsdienst zou afdwingen, verwacht ik veel, maar dan ook veel hogere standaarden.
In Januari heb ik hierover al mondelinge vragen gesteld aan president Gul van Turkije in de Raad van Europa en ik zal vragen blijven stellen. Toen wist hij zogenaamd niet waarover het gaat. Maar daarachter kan de Turkse regering zich niet langer verbergen.
En goed dat de Nederlandse regering stelling neemt, maar het kan nog wel een tandje strakker: zeker nu Turkije voorzitter is van de Raad van Europa zou het gepast zijn ze hierop aan te spreken. Jammer dat Rostental die kans laat lopen (voor de derde keer).
Antwoorden van de heer Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Omtzigt en Ormel (beiden CDA) over het Mor Gabriël-klooster. (Ingezonden 7 april 2011)
Vraag 1
Kunt u de bevindingen van de EU-vertegenwoordiger, aanwezig bij het proces over de onteigening van landerijen van het Mor Gabriël klooster, over het verloop en de uitkomst van het proces delen met de Kamer? 1)
Antwoord op vraag 1
De EU-vertegenwoordiger was niet aanwezig bij deze specifieke zitting omdat het niet bij elke rechtzaak in Turkije mogelijk is om aanwezig te zijn. Eerder heb ik u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen in deze rechtszaak (ref. DWM-166/11; DWM-144/11). De volgende zitting is op 4 mei a.s. en betreft een strafzaak tegen de voorzitter van de Stichting Mor Gabriël in Midyat; hij wordt beschuldigd van het bezetten van staatsgrond, hierbij zal een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade aanwezig zijn.
Vraag 2
Bent u bereid om in de Raad van Ministers van de Raad van Europa Turkije te vragen de onteigening terug te draaien en binnen twee weken antwoord te geven op de vragen?
Vraag 3
Bent u bereid hierover met de Turkse ambassadeur te spreken en hem te verzoeken aan de Turkse regering de rechtszaken van de overheid tegen het Mor Gabriel klooster in te trekken en resolutie 1704 van de Raad van Europa na te leven?
Antwoord op vragen 2 en 3
Mede op aandringen van Nederland, heeft de EU-vertegenwoordiging in Turkije op 15 februari jl. bij de Turkse regering gedémarcheerd, om namens alle EU-lidstaten haar zorg uit te spreken over het verloop van de Mor Gabriël-rechtszaak. Verder heeft Nederland zich herhaaldelijk in Raad van Europa-verband hiervoor ingezet, waarbij de godsdienstvrijheid voor alle Turkse inwoners werd benadrukt. Ook heb ik zelf mijn zorgen geuit over deze zaak in consultaties met mijn Turkse collega op 2 februari jl.
Het Kabinet zal zowel de multilaterale (EU en Raad van Europa) als reguliere bilaterale contacten blijven aanwenden om aandacht te vragen voor de rechten van (religieuze) minderheden in Turkije. Dit zal ook in gesprekken met de Turkse Ambassadeur aan de orde komen.
-
1)Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2010-2011, nr. 1860