Debat over mobiel internet - Hoofdinhoud
Libertel, KPN Mobile, Dutchtone, Telfort en 3GBlue. Dat waren de bedrijven die elf jaar geleden de UMTS-frequenties verwierven. Nu hebben we KPN, Vodafone en T-Mobile. Nog maar drie.
Bedrijven hebben sindsdien hun uiterste best gedaan de opbrengsten per gebruiker zo hoog mogelijk te maken. Door absurde tarieven voor bellen van vast naar mobiel, door idiote bedragen te rekenen voor mobiel bellen naar een 0900-nummer of zelfs een 088-nummer, door roaming in het buitenland torenhoog te belasten, recent door per minuut af te gaan rekenen in plaats van per seconde. Kortom door geld te verdienen langs wegen waar de consument geen keuze kon maken en de opbrengsten in geen enkele verhouding meer stonden tot de kosten. Daar waar de marktwerking tekort schoot dus. Dat KPN en Vodafone zich vanmorgen in de Telegraaf beklagen over het ingrijpen door de overheid of de OPTA, is de wereld op zijn kop.
Minder bellen en sms-en, meer internetten
Nu de consument minder gaat bellen en sms-en en met succes een aantal van dit soort misstanden zijn aangepakt, komen de bedrijven ineens in de problemen. De opbrengst per klant loopt terug. Hoe pijnlijk ook, deels is het de harde straf voor jarenlang geld verdienen op een oneigenlijke manier. Maar deels is het ook de nieuwe werkelijkheid. In plaats van mobiel bellen en sms-en gaan we nu mobiel internetten. KPN en Vodafone willen een deel van die opbrengsten alsnog binnenhalen door consumenten alleen toegang tot diensten te geven op internet als die daarvoor betalen. Daarmee gaan zij als providers beslissen wat je op het internet zou mogen doen. Ze verschaffen geen toegang meer tot internet, maar worden poortwachter die dan weer de poort opent en dan weer de poort sluit. Ik vind het onacceptabel en in strijd met het beginsel dat het internet vrij en open hoort te zijn. De Tweede Kamer voert die discussie verder bij de behandeling van de Telecommunicatiewet en waarschijnlijk gaat een meerderheid dan via de wet vastleggen dat het internet open en vrij moet zijn. Bedrijven kunnen concurreren door abonnementen te variëren in snelheid of in hoeveelheid data die je per maand kunt gebruiken, maar niet op de inhoud van je data en dus niet op de apps die je gebruikt of websites die je bezoekt.
Internet in het buitenland belachelijk duur
Eén van de trucs die nu al wordt toegepast is een werkelijk schandalig tarief voor internet op je mobiel in het buitenland. Binnen Europa 3,95 euro per MB bij KPN en Vodafone, 2 euro bij T-Mobile. Het binnenlandse tarief is maximaal zo'n 4 cent per MB. Dat is een factor 50 tot 99 verschil!!! Ik heb minister Verhagen gevraagd de kar te trekken in Europa om die tarieven fors omlaag te krijgen. Waarom zou dataroaming meer dan 5 tot 10 cent per MB moeten kosten? Dat is al veel...
Nieuwe frequenties moeten leiden tot meer concurrentie
Bedrijven kunnen dit soort stappen alleen maar zetten als er te weinig concurrentie is. Vandaag besprak de Kamer wat we daar aan kunnen doen. Verdeling van frequenties is het belangrijkste instrument dat de overheid in handen heeft om de markt te ordenen en de concurrentie te bevorderen. Minister Verhagen wil garanderen dat minstens één nieuwkomer laag spectrum verwerft, in de 800 MHz-band (als ik het versimpeld uitleg, is dat frequentieruimte die geschikt is voor de opvolger van UMTS, namelijk LTE).
Ik wil verder gaan dan de minister: twee nieuwkomers in laag spectrum (800 en 900 MHz), maar dan wel een zwaardere ingebruiknameplicht en een verbod op doorverkopen van de frequentie aan een andere frequentiehouder. Zo garandeer je dat er echt nieuwe marktpartijen bij komen. De minister komt binnen twee weken met een schriftelijke reactie waarna de Kamer voor eind mei zal beslissen hoe de frequenties verdeeld gaan worden.
De kabel moet open
Ook heb ik voorgesteld de kabelaars alleen toegang te geven tot de frequenties die gereserveerd zijn voor nieuwkomers als ze bereid zijn concurrenten toe te laten op hun kabelnetwerk. En dus als ze ook anderen analoge en digitale TV laten verkopen. Verhagen wil dat ook, zo zei hij vandaag. Hij moet alleen langs Brussel om te bespreken of deze eis binnen de Europese regels is toegestaan.