Hoorzitting WIA: wat gebeurt er toch in sommige hoeken van dit land

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op donderdag 21 april 2011.

Volgende week vindt er overleg plaats over de evaluatie van de WIA, de opvolger van de WAO.

Ter voorbereiding daarop had de kamer 15 experts uitgenodigd om te vertellen over hun visie.

Daarbij kwamen twee nieuwe opvallende onderwerpen aan de orde, die gaan over de wijze waarop (hopelijk een zeer beperkt aantal) werkgevers omgaat met keuringen en ziekmelden:

1. Een aantal werkgevers, waaronder het semistaatsbedrijf Connexxion, nodigt voormalig werknemers, die zij ontslagen hebben vanwege hun gedeeltelijke arbeidshandicap, uit voor een soort keuring. Mensen moeten die dag al wat tekenen. Het is niet duidelijk waar dit allemaal toe leidt. En experts mogen niet mee, als ze erom vragen. Het doel: deze mensen gezond verklaren, zodat het bedrijf niet langer opdraait voor een stuk van hun uitkering.

2. Soms verklaren een aantal werkgevers werknemers die al hun oude werk doen voor bv. 1% ziek, zonder dat die werknemers het weten. Als iemand twee jaar lange en beetje ziek is, volgt een keuring en soms zelf mogelijk ontslag zonder uitkering. Alleen die werknemers weten het soms niet eens.

Alle aanwezige kamerleden schrokken zo van de voorbeelden, dat er meteen vragen gesteld zijn aan het kabinet, die met spoed beantwoord moeten worden en wel voor het debat van volgende week. We zijn zeer benieuwd naar de uitkomsten.

Vast staat voor iedereen dat netjes moet worden omgesprongen met werknemers.

Vragen van de leden

Omtzigt (CDA)

Huizing (VVD)

Vermeij (PvdA)

De Jong (PVV)

Ulenbelt (SP)

Koser Kaya (D66)

Aan de staatssecretaris van SZW en de minister van Financien

  • Bent u bekend met het feit dat een aantal ondernemingen waaronder het (semi-staatsbedrijf) Connexxion voormalig werknemers, die een WGA 35-80% hebben, oproept voor keuringen?
  • Uit het rondetafelgesprek WIA, dat op 21 April plaatsvond, kwam een aantal feiten en vermoedens naar boven. Kunt u op de onderstaande feiten reageren en aangeven of u ze wenselijk vindt of niet?
    • a. 
      Mensen krijgen een brief tot oproeping, maar worden nergens op hun rechten gewezen. Zij dienen soms tot 200 kilometer te reizen, wordt niet op de mogelijkheid gewezen een afspraak te verzetten.
    • b. 
      Connexxion reageert niet positief op verzoeken om een onafhankelijke derde mee te nemen naar de keuring.
    • c. 
      Het is onduidelijk voor de opgeroepene of hij/zij spreekt met een BIG-geregistreerde verzekeringsarts cq arbo-arts.
    • d. 
      Na afloop van de keuring (?) en een gesprek met een arbeidsdeskundige wordt de voormalig werknemer gevraagd onmiddellijk het verslag met de bevindingen te ondertekenen, dat opgestuurd wordt naar het UWV
  • Kunt u garanderen dat deze verslagen als zodanig niet leiden tot een herkeuring slechts op basis van het dossier, maar alleen na een oproep en herkeuring door een verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV?
  • Kunt u aangeven wat in uw ogen minimumnormen zijn waaraan een onderneming dient te voldoen als zij, acterend als zelfstandig bestuursorgaan, wil controleren of het WGA-percentage nog actueel is?
  • Welke minimum eisen heeft een onderneming voor re-integratie van deze groep mensen?
  • Ziet u naar aanleiding van de antwoorden op de voorgaande vragen, om met Connexxion in gesprek te gaan?
  • Een tweede signaal betreft het administratief ziek houden van personeel. Na volledige werkhervatting blijft de werkgever deze personen administreren als ziek voor een zeer gering percentage (bv 1% of 10%). In een aantal gevallen wordt dit gemeld op de loonstrook en soms in zijn geheel niet. Op welke wijze is de werkgever verplicht om aan iemand die zijn werkzaamheden hervat heeft te melden dat hij/zij in de ogen van de werkgever niet voor 100% bedongen arbeid verricht?
  • Deelt u de mening dat een werknemer op tenminste het 12 maanden punt en het 18 maanden punt hierover schriftelijk geïnformeerd dient te worden, inclusief het mogelijke vervolg (een WIA-keuring) en zijn rechten jegens de werkgever?
  • Het UWV is slechts in staat, blijkt uit antwoorden van het UWV zelf, om een advies te geven over de status van de verrichte arbeid (passende arbeid of bedongen arbeid). Deelt u de mening dat het op een redelijk laagdrempelige manier mogelijk moet zijn om over deze essentiële vraag een bindend antwoord te krijgen?
  • Kunt u deze vragen met het oog op het Algemeen Overleg van 27 April, beantwoorden voor 26 April?