Koopzondag moet zaak gemeente zijn

Met dank overgenomen van S.A.M. (Sharon) Dijksma i, gepubliceerd op donderdag 21 april 2011.
Koopzondag moet zaak gemeente zijn
Bron: Partij van de Arbeid

De PvdA steunt het voorstel van GroenLinks en D66 om gemeenten zelf te laten beslissen over koopzondagen. Hierdoor hoeven gemeentes niet langer aan te tonen dat zondagsopenstelling gewenst is voor het toerisme. Tot mijn spijt zal de PVV dit voorstel niet steunen: de partij vindt steun van de SGP belangrijker.

De zogeheten toerismebepaling houdt in dat gemeentes moeten kunnen aantonen dat zij voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van het toerisme. Alleen dan komen zij in aanmerking voor meer dan twaalf koopzondagen. Ik vind dat niet Den Haag, maar gemeenten zelf daarover moeten kunnen beslissen. Daarbij staat voor de PvdA het draagvlak onder de lokale bevolking en ondernemers voorop. Met name de belangen van kleine ondernemers moet bij de besluitvorming meewegen.

Helaas dreigt het voorstel geen meerderheid te krijgen: VVD en PVV zullen tegen stemmen. Van de VVD begrijpen wij dat ergens nog is: zij hebben nu eenmaal een compromis gesloten in het regeerakkoord. Van de PVV begrijpen wij dat echter totaal niet. De PVV is niet gebonden aan het regeerakkoord, maar aan het gedoogakkoord. In het gedoogakkoord staat geen letter over de winkeltijdenwet of de koopzondag. Het staat de PVV dus vrij om dit wetsvoorstel te steunen en recht te doen aan hun verkiezingsprogramma waarin zij pleiten voor een ‘onbeperkt aantal koopzondagen’.

Op mijn vraag waarom de PVV dit toch besluit niet te doen, antwoordde Tweede Kamerlid Dion Graus dat hij de steun van de SGP niet wil verliezen. De heimelijke gedoogsteun van de SGP voor dit kabinet is voor de PVV kennelijk belangrijker dan de beloftes aan de eigen achterban. Na de AOW, de aanbesteding in het openbaar vervoer en de JSF levert de PVV nu de koopzondag in.

De PVV geeft kennelijk de voorkeur aan Haagse gekonkel boven het inlossen van beloftes die de partij aan de kiezer heeft gedaan.