Economische Partnerschapsakkoorden (EPA's)
De Economische Partnerschapsakkoorden (EPA's) zijn overeenkomsten over vrije handel tussen de Europese Unie1 en ACS-landen2. De EU sluit met groepen landen partnerschapsakkoorden af waarin wordt afgesproken dat de markten voor producten en diensten wederzijds worden opengesteld.
Niet met elk ACS-land wordt een aparte overeenkomst gesloten: de ACS-landen zijn verdeeld in regio’s waarmee onderhandelingen plaatsvinden. De EPA's zijn handelsakkoorden met een ontwikkelingscomponent. Voor de minst ontwikkelde ACS-landen geldt hierbij een uitzondering: zij hebben sowieso tariefvrije toegang tot de Europese markt. De samenwerking met de die landen richt zich hoofdzakelijk op economische en commerciële samenwerking en ontwikkelingssamenwerking.
De Economische Partnerschapsakkoorden maken onderdeel uit van het Akkoord van Cotonou3. Dit akkoord is op 21 juni 2000 voor twintig jaar gesloten tussen de Europese Gemeenschap4 en de ACS-landen. Het akkoord vervangt de eerdere Overeenkomsten van Lomé, die vanaf 1975 de betrekkingen tussen de EU en de ACS-landen regelden.
- 1.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 2.Deze 79 landen uit Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan hebben een speciale relatie met de Europese Unie. De samenwerking dateert al vanaf het ontstaan van de Europese Gemeenschap (EG) en is toegespitst op drie belangrijke hoofdthema's: economische samenwerking, ontwikkelingssamenwerking en het bevorderen van mensenrechten en democratie.
- 3.De Overeenkomst van Cotonou is een verdrag uit 2000 tussen de Europese Unie en de zogeheten ACS-landen: de minder ontwikkelde landen in Afrika ten zuiden van de Sahara, het Caribische gebied en de Stille Oceaan.
- 4.Na het in werking treden van het Verdrag van Maastricht in 1993 volgde de Europese Gemeenschap (EG) de Europese Economische Gemeenschap (EEG) op. De Europese Gemeenschap vormde samen met EURATOM en tot 2002 de EGKS de eerste van de drie pijlers van de Europese Unie. Samen stonden zij bekend als de Europese Gemeenschappen.