Maandag debat met de minister van Financien van IJsland

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op zondag 10 april 2011.

Morgen verdedig ik mijn rapport over te grote staatsschulden en de gevolgen daarvan voor democratie. Dit zal ik doen in een debat met de minister van Financiën van IJsland, Steingrímur Sigfússon

In mijn rapport trek ik van leer tegen het zomaar geven van garanties: juist IJsland en Ierland zijn als land ten onder gegaan aan garanties, terwijl ze de rest van hun begroting prima op orde hadden. Garanties moeten dan ook ten alle tijden expliciet in de boeken worden opgenomen. Juist het off-balance houden van garanties was de oorzaak van veel van de problemen van banken, dus die fout moeten we nu niet bij overheden herhalen.

Het debat zal redelijk fel zijn, omdat zowel parlementariers uit Engeland, Nederland en Duitsland meedoen (landen die geld lenen), als parlementariers uit Griekenland, IJsland, Portugal en Ierland, landen die leningen en garanties gebruiken. Zij zullen zeer scherp letten op de gevolgen van het niet betalen van IJsland.

Ik ben zeer benieuwd welke koers IJsland nu gaan kiezen ten opzichte van de internationale gemeenschap. Dit is wellicht de gelegenheid dat ze positie zullen moeten gaan nemen. Vorig jaar al was het debat zeer fel, omdat de Britten anti-terrorisme wetgeving gebruikten tegen IJsland.

Het rapport:

http://assembly.coe.int/Documents/WorkingDocs/Doc11/EDOC12556.pdf (kern, artikel 8,9 en 11)

De agenda:

http://assembly.coe.int/Sessions/2011/SessionMag/2011002TheSession.pdf