Woonboten: vervolgvragen

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op dinsdag 29 maart 2011.

Een maand geleden hebben zowel D'66, VVD als CDA vragen gesteld over de enorme stijging in ligkosten van woonboten en het waarom van het ontbreken van huurbescherming in deze.

Helaas moeten zij nog beantwoord worden.

Veel gesprekken met woonbootbewoners leiden tot forse sommen: gemiddelde stijgingen van 300% (dus niet een uitschieter, maar hele kanalen). En het feit dat ook Rijkswaterstaat de ligplaatsvergunningen voor forse bedragen verkocht heeft in het verleden. Dat is vreemd, zeker als je het contract van de een op de andere dag zo kunt aanpassen.

Hoop op snelle antwoorden.

Vervolgvragen van de leden Omtzigt en De Rouwe aan de staatssecretaris van Financiën over de verhoging van het liggeld voor woonboten.

  • 1. 
    Kunt u aan de Kamer een berekening doen toekomen van de gemiddelde verhoging van het liggeld die nu in rekening gebracht wordt aan woonbootbewoners? Zo dat teveel werk is, kunt u dat voor een gebied doen, bijvoorbeeld zijkanaal-B bij Velsen, waar bewoners berekend hebben dat zij gemiddeld meer dan 300% verhoging krijgen?
  • 2. 
    Klopt het dat de rijksoverheid (RWS), zelf de afgelopen jaren nog 5 vergunningen voor een ligplaats geveild heeft met een opbrengst tot €80.000?
  • 3. 
    Wat vindt u van een overheid, die eerst vergunningen voor hoge prijzen veilt en vervolgens het liggeld, de jaarlijkse huur, verviervoudigt?
  • 4. 
    Vindt u het overigens wenselijk dat er betaald wordt voor vergunningen voor ligplaatsen?