15 maart 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 15 maart 2011.

Kreeg ruimhartige excuses van Rabbijn Evers naar aanleiding van zijn eerdere beschuldigingen aan mijn adres over vermeende xenofobie en antisemitisme omdat ik onverdoofd ritueel slachten wil verbieden. Excuses aanvaard natuurlijk. Brief werd ook geplaatst in de NRC van afgelopen zaterdag maar wie geen NRC heeft, hier is ie integraal.

Geachte mevrouw Thieme,

In de afgelopen weken en maanden hebben wij via de media gecommuniceerd hetgeen af en toe ontaardde in wat onvriendelijke woorden. Dat was zeker niet mijn bedoeling. Tevens was het al helemaal niet mijn intentie om u persoonlijk te kwetsen. Ik ben er oprecht van overtuigd, dat u staat voor uw zaak en overtuigingen, die overigens ook een belangrijk onderdeel van onze reeds oude religie vormen, zoals de rustdag voor dieren, het verbod om dieren tijdens werk met voedsel te muilkorfen en het gebod de dieren te eten te geven alvorens wij zelf aan tafel gaan. In feite strijden wij voor dezelfde zaak, slechts de details verschillen.

Het woord xenofobe retoriek kwam in mij op naar aanleiding van uw mening, dat de onbedwelmde Joods-rituele slacht `middeleeuws' zou zijn. Ik ben van mening dat het Jodendom wel degelijk modern en passend is binnen de context van de Nederlandse maatschappij.

Ik vatte het woord `middeleeuws' als `vreemd in de tijd' op (terzijde: de onbedwelmde Joods-rituele slacht is van ver voor de middeleeuwen).

Vandaar, dat ik reageerde met het woord xenofoob in de zin van `vreemd qua herkomst' en de begeleidende gevoelens.

Dit was - nogmaals - niet kwetsend bedoeld doch slechts om u duidelijk te maken hoe uw woorden bij mij en verschillende mensen uit onze gemeenschap overkwamen.

Ik hoop, dat u mijn uitleg en excuses aanvaardt en hoop dat hiermee deze zaak uit de wereld is.

Dat u ons zou discrimineren kon ik in mijn schrijven niet terugvinden, maar ligt bij de redactie van NRC. Maar zelfs dan: ook dat was zeker niet mijn bedoeling. Ik ga er nogmaals volledig vanuit, dat u uw doelen en idealen zuiver en zorgvuldig kiest en koestert.

Inmiddels verblijf ik, met de meeste hoogachting,

Rabbijn mr. drs. R. Evers

Het Nederlandse Israëlitische Kerkgenootschap zet overigens het offensief tegen het wetsvoorstel voort. Zo stelt ze dat de PvdD dieren mensenrechten zou willen geven. Men kan zich afvragen sinds wanneer "verdoofd ritueel geslacht worden" een mensenrecht is….

Voor wie denkt dat Israëlitisch slachten boven elke twijfel verheven zou zijn hier schokkende undercover beelden van het grootste koosjer slachthuis van de Verenigde Staten “Agri processors”.