Vragen VVD over de Palestijnse delegatie bij de 87e sessie van de Internationale Arbeidsorganisatie (2989914430)

externe link origineel bericht
publicatie datum 19 juni 1999
Kamer Tweede Kamer
bevraagde ministerie Buitenlandse Zaken1
Sociale Zaken en Werkgelegenheid2
kamerleden F.W. (Frans) Weisglas4
G. (Geert) Wilders3
partijen Volkspartij voor Vrijheid en Democratie5

Vragen gesteld door de leden der Kamer

2989914430

Vragen van de leden Wilders en Weisglas (beiden VVD) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de Palestijnse delegatie bij de 87e sessie van de Internationale Arbeidsorganisatie. (Ingezonden 19 juni 1999)

1

Is het u bekend dat tijdens de 87e sessie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) te Genève de delegatie van de Palestijnse autoriteit consequent wordt aangeduid als «Palestine»?

2

Kunt u verklaren waarom de vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit, ondanks hun formele status van observer, gedurende de gehele ILO-sessie feitelijk steeds als «Palestine» worden aangeduid en er zelfs een formele aankondiging was van een toespraak van de minister van Arbeid van «Palestine»?

3

Deelt u de mening dat de Palestijnse staat (Palestine) niet bestaat en een aankondiging van de vertegenwoordiging van de Palestijnse Autoriteit als «Palestine» dan ook onjuist is?

4

Heeft Nederland respectievelijk de Nederlandse regeringsdelegatie bij de ILO zich hiertegen verzet? Zo neen, waarom niet en bent u bereid dit alsnog te doen?


  • origineel document: 'Vragen van de leden Wilders en Weisglas (beiden VV...'

  • 1. 
    Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft als taak de voorbereiding, de coördinatie en de uitvoering van het buitenlands beleid.
     
  • 2. 
    Het ministerie is onder meer belast met het algemeen sociaaleconomisch beleid, met name voor het werkgelegenheidsbeleid, arbeidsaangelegenheden en voor het inkomens- en vermogensbeleid. Het ministerie draagt ook zorg voor de sociale zekerheid in Nederland.
     
  • 3. 
    Geert Wilders (1963) is sinds november 2006 politiek leider van de PVV. Hij is sinds 25 augustus 1998 (met een korte onderbreking in 2002) Tweede Kamerlid. Aanvankelijk was hij dat voor de VVD, maar op 2 september 2004 werd hij een onafhankelijk Kamerlid. In 2023 was hij voor de zesde keer lijsttrekker. De heer Wilders was medewerker van de afdeling Verdragen bij de Ziekenfondsraad, wetstechnisch medewerker van de Sociale Verzekeringsraad en beleidsmedewerker en speechschrijver van de VVD-Tweede Kamerfractie. In 2010 zat hij enige tijd in de gemeenteraad van Den Haag.
     
  • 4. 
    Liberaal Tweede Kamerlid, dat na twintig jaar te zijn opgetreden als buitenlandwoordvoerder van de VVD in mei 2002 tot Kamervoorzitter werd gekozen. Daaraan was een tot dan toe ongebruikelijke persoonlijke actie vooraf gegaan waarbij hij de kandidaat van zijn eigen fractie versloeg. Voor 1982 diplomaat en secretaris van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Scherp debater die gehecht was aan parlementaire stijl en correct taalgebruik. Voelde zich zeer betrokken bij de ontwikkelingen in Suriname. Als voorzitter maakte hij zich sterk voor het burgerinitiatief, waarbij hij zelfs tegen de fractielijn inging. Verdediger van de politieke moraal en van het aanzien van de politiek. Stond bekend als een bekwame, charmante behartiger van zijn eigen publiciteit.
     
  • 5. 
    De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).