03 maart 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op donderdag 3 maart 2011.

Na een korte nacht vandaag weer aan het werk. Hoopvol dat de coalitie geen meerderheid zal halen in de Eerste Kamer. Maar jammer dat we in Overijssel, Zeeland, Limburg en Flevoland geen zetel hebben gehaald ondanks de gunstige peilingen voorafgaand aan de verkiezingen. Vooral voor Frank Wassenberg is dat zuur. Hij werd in Limburg door vriend en vijand geprezen om zijn inzet en resultaten in de Limburgse Staten en werd enkele dagen voor de verkiezingen op twee zetels gepeild. Als je dan op nul zetels uitkomt omdat veel kiezers zich in de laatste dagen hebben laten infecteren door de gedachte dat het tussen links en rechts zou gaan en ook nog over landelijke thema’s, dan is dat heel jammer.

In Flevoland komen we drie stemmen tekort voor een restzetel. We gaan hertelling van de stemmen in Flevoland vragen, omdat bij handmatig tellen de foutmarge tussen de 0 en 2% blijkt te liggen.

Vandaag was er al een veel grotere fout bij de tellingen in Flevoland. Het CDA werd in de voorlopige uitslag geteld op een verlies van 30,9% naar 7,3% . Uiteindelijk bleek dat te gaan om een verlies naar 19,3%

Ik volsta hier even met twee waarnemingen, maar ook in Groningen, Utrecht , Zeeland, Overijssel, Gelderland, Brabant, Zuid-Holland en Noord Holland is het natuurlijk heel erg spannend geweest. In Gelderland hadden we precies één stem over om een zetel te behalen….laat je nooit wijs maken dat jouw stem er niet toe doet!

Iedereen heeft heel erg hard gewerkt aan een geweldige en zeer zichtbare campagne. We hebben opnieuw heel veel mensen aan het denken kunnen zetten. De andere partijen hebben onze thema’s overgenomen waar het gaat over megastallen en natuur, en dat is wat we heel graag willen. We zijn de haas in de marathon en die taak is niet altijd even dankbaar als je voor de TV debatten uit de race moet stappen;-)

Maar ik ben wel heel erg blij dat we onze positie in de Eerste Kamer kunnen continueren. We zien dat de andere kleine partijen die niet uitgesproken links of rechts zijn , fors verloren hebben.

De SGP lijkt gehalveerd in de Eerste kamer evenals de Christenunie, en de Onafhankelijke Senaats Fractie lijkt onvoldoende steun te hebben voor een zetel.

50plus komt in de Eerste kamer met 1 zetel, maar had veel meer verwacht. Alleen de winst van D66 valt buiten de gesignaleerde links/rechts strijd, hoewel het uitgesproken Anti-Wilders profiel er niet helemaal los van gezien kan worden.

Tot de Eerste Kamerverkiezingen op 23 mei zal het een zeteldans-met-rekenmachine zijn. Er zullen geen lijstverbindingen zijn, zodat de zes restzetels via natuurlijke weg of via afspraken tussen partijen onderling tot stand zal komen. Dat blijft tot het laatste moment spannend.

Ik wil alle actieve leden heel hartelijk bedanken voor de enorme inzet die niet zonder resultaat is gebleven. Ook in de komende vier jaar zullen we weer in zes provincies de aanjagers zijn voor meer aandacht voor dieren, natuur en milieu. En dat gaat lukken, net als in de Eerste Kamer. Zelfs in de Provincie met een uitgesproken natuuronvriendelijke meerderheid, Gelderland, waar VVD, CDA, PVV en SGP 28 van de 55 zetels wisten te veroveren (zouden de Gelderlanders de prachtige natuur in hun Provincie als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen?) zullen we fors aan de weg timmeren om megastallen te bestrijden en de natuur te beschermen. Met de KoeKoe bijvoorbeeld . Boer Koekoek moest eens weten…

Vanavond vroeg naar bed, en morgen er weer vol energie tegenaan. We houden vast aan onze idealen en gaan Nederland een stuk duurzamer maken!

Tot morgen