Vragen CDA over kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl die jaarlijks vakantie komen vieren in Nederland (2070828190)

publicatie datum 28 augustus 2008
Kamer Tweede Kamer
bevraagde ministerie Buitenlandse Zaken1
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap2
kamerleden M.C. (Maarten) Haverkamp3
P.H. (Pieter) Omtzigt4
partijen Christen-Democratisch Appèl5

2070828190

Vragen van de leden Omtzigt en Haverkamp (beiden CDA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen over kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl die jaarlijks vakantie komen vieren in Nederland. (Ingezonden 26 augustus 2008)

1 Bent u bekend met het werk van de stichtingen «Stichting Kinderhulp Tsjernobylramp Wit-Rusland te Vriezenveen» en «Stichting Rusland Kinderhulp», die jaarlijks zieke en gezonde kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl op vakantie laten komen in Nederland? (noot 1)

2 Bent u ervan op de hoogte dat deze stichtingen dit al jaren zonder enig probleem doen, maar dat de Wit-Russische regering voor dit najaar de al verleende visa heeft ingetrokken en niet bereid is visa te verlenen, waarschijnlijk vanwege het feit dat vanuit Italië en de Verenigde Staten twee kinderen niet zijn teruggekeerd, waardoor bijvoorbeeld de aankomst van Wit-Russische kinderen op 4 september in Vriezenveen niet door lijkt te kunnen gaan vanwege visa-problemen? Bent u bereid om contact op te nemen met de Wit-Russische autoriteiten en te bewerkstelligen dat de kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl op bezoek kunnen blijven komen in

Nederland? Zo, ja op welke wijze? En zo neen, waarom niet?

3 Deelt u de analyse dat zich in Wit-Rusland recent een aantal positieve ontwikkelingen heeft voorgedaan, zoals de vrijlating van de heer Kazulin? Bent u dus bereid om snel actie te ondernemen en deze vragen zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen twee weken van een antwoord te voorzien? (noot 1) Nederlands Dagblad, 21 augustus, «streep

door vakantie Wit-Russische patiëntjes».


  • 1. 
    Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft als taak de voorbereiding, de coördinatie en de uitvoering van het buitenlands beleid.
     
  • 2. 
    Dit ministerie draagt de zorg voor het scheppen van een wettelijk kader voor het onderwijs, voor het uitvoeren van onderwijswetten en het verstrekken van financiële middelen daarvoor. Daarnaast heeft het ministerie de zorg voor de bevordering van wetenschappelijk onderwijs en wetenschapsbeleid en voor het cultuur- en mediabeleid. 'OCW' is sinds 2012 ook verantwoordelijk voor het emancipatiebeleid en sinds 2017 voor het 'groen onderwijs'.
     
  • 3. 
    Tweede Kamerlid voor het CDA met een jeugdig elan en scherpe debateerstijl. Kwam op 28-jarige leeftijd in de Kamer en hield zich in de tien jaar dat hij lid was bezig met onder meer buitenlands beleid, mediabeleid, luchtvaart, openbaar vervoer en 'Randstad 2040'. Hij was lid van parlementaire enquêtecommissie financieel stelsel. Had voor hij Kamerlid werd onder meer gewerkt bij de Academie van Wetenschappen en bij IBM en was gemeenteraadslid van Nederhorst den Berg en, na herindeling, van Wijdemeren.
     
  • 4. 
    Pieter Omtzigt (1974) was met korte onderbreking vanaf 3 juni 2003 tot en met 13 mei 2025 lid van de Tweede Kamer. Vanaf 2023 was hij partijleider van het door hem opgerichte Nieuw Sociaal Contract, waarmee hij twintig zetels haalde. Voordien was hij lid van de CDA-fractie, die hij verliet na langdurig aanhoudende frictie. Stond bekend als 'dossiervreter', vooral in de toeslagenaffaire. Zette zich als econometrist verder veel in voor onderwerpen als pensioenen en belastingen. Was daarnaast actief in de Raad van Europa, namens welke hij een schandaal in Malta blootlegde. Trad in 2025 terug, nadat het na meerdere pauzes niet gelukt was te herstellen van een burn-out.
     
  • 5. 
    Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een christelijk geïnspireerde partij in het centrum van het politieke spectrum. Henri Bontenbal is momenteel politiek leider van het CDA. De partij werd opgericht op 11 oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).