Mor Gabriel klooster in Turkije onteigend: kamervragen om Turkse ambassadeur te ontbieden.

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op zaterdag 26 februari 2011.

Met twee uitspraken van het Turkse hooggerechtshof in zaken van de Turkse overheid tegen het Mor Gabriel klooster uit 397 na Christus, is dit klooster meer dan 50 hectare land kwijt geraakt.

Op deze wijze gaat Turkije dus om met vrijheid van religie: de Christelijke gemeenschap, die daar sinds de reizen van de apostel Paulus aanwezig is, raakt op deze wijze een groot deel van een van de oudste kloosters ter wereld kwijt.

Turkije maakt altijd veel werk van vrijheid van godsdienst voor moslims en stuurt imams naar Nederland. Maar zelf trekt het land zich helemaal niets aan van internationale afspraken over godsdienstvrijheid.

Daarom moet minister Rostenthal onmiddellijk de Turkse ambassadeur ontbieden en hem vertellen dat Nederland het hier niet mee eens is.

In Straatsburg dient Nederland, samen met andere landen, de zaak ter sprake te brengen in de Raad van Europa. Turkije is op dit moment voorzitter van deze mensenrechtenwaakhond en dient dus andere landen aan te spreken op hun overtredingen. Daarom zal Nederland het ook daar aan de orde moeten stellen en wel binnen twee weken.

Vragen van de leden Omtzigt en Ormel aan de minister van Buitenlandse Zaken

  • 1. 
    Heeft u kennis genomen van het bericht dat voor de tweede keer in een maand tijd het Turkse hof een deel van de landerijen van het Mor Gabriel uit 397 onteigent? (bron:http://www.presseportal.de/pm/7846/1771979/cdu_csu_bundestagsfraktion)
  • 2. 
    Is een vertegenwoordiger van de EU lidstaten aanwezig geweest bij het proces, zoals toegezegd in Kamervragen (1705, 2008/2009)? Kunt u zijn/haar bevindingen over het verloop en de uitkomst van het proces delen met de Kamer?
  • 3. 
    Heeft u kennis genomen van het artikel van professor Oran Baskin (http://www.suryoyo.uni-goettingen.de/news/morgabriel-Baskinoran.html), waarin hij helder stelt dat de Turkse staat alle mogelijke manieren gebruikt om de eigendommen van Mor Gabiel te confisceren. Deelt u die mening? Zo nee, waarom niet?
  • 4. 
    In januari 2010 nam de Raad van Europa een resolutie aan (http://assembly.coe.int/Mainf.asp?link=/Documents/AdoptedText/ta10/ERES1704.htm), waarin zij vroeg aan Turkije to “19.6. ensure that the Orthodox Syriac monastery of Mor Gabriel, one of the oldest Christian monasteries in the world, founded in 397 ad, is not deprived of its lands, and that it is protected in its entirety.” En in 20 om voor februari 2011 te antwoorden. Turkije heeft dat nog steeds niet gedaan. Bent u bereid om in de Raad van ministers van de Raad van Europa Turkije te vragen de onteigening terug te draaien en binnen twee weken antwoord te geven op de vragen?
  • 5. 
    Bent u bereid de Turkse ambassadeur in een onderhoud mee te delen dat de onteigening van het klooster Mor Gabriel voor Nederland onacceptabel is?