Nederlandse en Europese wapens in het Midden-Oosten

Met dank overgenomen van A. (Arjan) El Fassed i, gepubliceerd op dinsdag 22 februari 2011.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat Nederland wapens heeft geproduceerd voor en doorgevoerd naar landen als Bahrein, Jemen en dus ook Libië. Het gaat om onder meer pantservoertuigen, helikopters en honderdduizenden granaten en patronen.

De afgelopen weken heeft Arjan El Fassed meerdere schriftelijke vragen gesteld over Nederlandse en Europese export en doorvoer naar o.a. Egypte, Libie, Algerije en Tunesie. Vorige week heeft hij opheldering gevraagd over door Nederlandse geleverde pantservoertuigen aan Bahrein die mogelijk zijn gebruikt om betogers te verdrijven.

Defensie verkocht in de jaren negentig overtollige pantservoertuigen aan Bahrein. El Fassed wilde weten welke garanties minister Rosenthal heeft dat die niet worden ingezet voor schendingen van mensenrechten. GroenLinks was destijds tegen de verkoop van de pantservoertuigen aan Bahrein, omdat het oliestaatje in een spanningsgebied ligt en het niet bekendstaat als een land met een goede reputatie op het gebied van mensenrechten.

Eerder deze maand heeft El Fassed vragen gesteld over Europese wapenexport naar Noord-Afrikaanse landen die de laatste vijf jaar sterk is gestegen. Gelet op recente ontwikkelingen in de regio wil El Fassed weten of er een risico is dat de geexporteerde wapens gebruikt worden bij mensenrechtenschendingen, en hoe dit gecontroleerd wordt. De parlementarier informeerde ook naar de discussie over de wapenexport naar Noord-Afrika binnen de EU, en hoe de lidstaten hier tegenover staan.

Als laatste wilde El Fassed weten welke positie landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten innemen wat betreft een toekomstig wapenhandelsverdrag. Ook vroeg het Kamerlid hoe Nederland en de EU deze landen bij de onderhandelingen over een toekomstig wapenhandelsverdrag probeert te betrekken.

In 1989 werd na het bloedig neerslaan van de studentenopstand op het plein van de Hemelse Vrede in Peking een Europees wapenembargo tegen China ingevoerd. Tot heden is dat embargo van kracht. Gelet op de wijze waarop regimes in het Midden-Oosten wapens hebben ingezet tegen burgers zou het volgens El Fassed evident moeten zijn dat ook voor deze landen een wapenembargo wordt ingevoerd. Op 16 maart vindt in de Tweede Kamer een algemeen overleg plaats over het Nederlandse wapenexport beleid.

Wat leverde Nederland aan verschillende regimes in het Midden-Oosten?

Reportage van RTL Nieuws