Kamer ondersteunt unaniem CDA-motie tegen sluiting kraamafdelingen - Hoofdinhoud
Kamer ondersteunt unaniem CDA-motie tegen sluiting kraamafdelingen
Ziekenhuizen mogen geen onomkeerbare stappen nemen in hun plannen om beval- en kraamafdelingen te sluiten of te concentreren, totdat alle maatregelen die voortkomen uit de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte zijn uitgerold. Dat is de strekking van de motie van CDA-kamerlid Margreeth Smilde, die deze week kamerbreed is aangenomen.
In januari 2010 heeft de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte een rapport uitgebracht met hun onderzoek naar de oorzaken van deze babysterfte. Sindsdien worden maatregelen genomen om de situatie te verbeteren.
De minister moet nu volgens deze motie met een plan komen, waarin zowel de kwaliteit als de bereikbaarheid van de klinische verloskunde gegarandeerd is. Kwaliteit betekent bijvoorbeeld dat er 24 uur per dag een gynaecoloog beschikbaar is, en dat er een OK-team standby staat voor spoedgevallen. Dat is helaas niet bij alle ziekenhuizen het geval. Voldoende bereikbaarheid houdt in dat een zwangere vrouw in een noodsituatie, voor of tijdens de bevalling, zeer snel in het ziekenhuis moet kunnen zijn.
Bij sluitingen van kraamafdelingen, zoals gepland staan in onder meer Almelo en Meppel, ontstaan onmiddellijk witte vlekken, waardoor thuisbevallingen minder veilig zijn en er bij noodsituaties dus risico's ontstaan. De ziekenhuizen van Almelo en Meppel zijn overigens ziekenhuizen met relatief veel bevallingen, zodat ze zeker aan de nieuwe normen moeten kunnen voldoen.
De Kamer heeft helder gezegd dat over de sluiting van de afdelingen nu geen beslissingen genomen mogen worden. Smilde: “Het is nu aan minister Schippers om dit signaal op te pakken en de ziekenhuisdirecties aan te spreken op hun wettelijke verantwoordelijkheid om bereikbare noodzorg te bieden.”
Ook steunden het CDA en alle andere partijen een SP-motie voor een actieplan voor het opleiden van gynaecologen. Er is al een tekort aan gynaecologen. Wanneer dat erger wordt, kan dat leiden tot minder kraamafdelingen. Dan worden de mogelijkheden om te bevallen in het ziekenhuis ook kleiner, dat is volgens het CDA niet de bedoeling.