18 februari 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op vrijdag 18 februari 2011.

Gisteren een heel bijzondere dag.

’s Ochtends behandelde de Tweede Kamer mijn initiatiefwet onverdoofd ritueel slachten. De Partij voor de Dieren vindt dat er definitief een eind moet komen aan de pijn en stress die dieren ervaren als zij zonder verdoving geslacht worden. Het was voor eerst dat het Nederlands parlement uitgebreid over het onverdoofd ritueel slachten sprak. Alle fracties kregen gelegenheid om een reflectie te geven op het wetsvoorstel en vragen aan mij of aan de staatssecretaris te stellen. De ChristenUnie, de SGP en het CDA zijn tegen en PvdA en VVD aarzelen nog, maar er hangt een Kamermeerderheid in de lucht voor de wet! Vandaag zat ik samen met PvdA-erJeroen Recourt in het BNR-programma Kamerledenpanel van Paul van Liempt. Recourt voorspelde dat er een verbod op onverdoofd ritueel slachten gaat komen omdat ook de PvdA positief staat tegenover het wetsvoorstel maar nog wel wat vragen en zorgen had die ik hopelijk weg zou kunnen nemen. Op dit moment zijn PVV, SP, D66 en GroenLinks voor het voorstel, samen met ons goed voor 61 zetels. Als PvdA en/of VVD vóór stemmen, zal er een grote Kamermeerderheid zijn voor het verbod. Het debat zal hopelijk in maart/april weer worden vervolgd. Bekijk het debat hier.

Aan het einde van de dag werd er een spectaculair aantal diervriendelijke moties aangenomen. Onder meer de motie die ik samen met Lutz Jacobi (PvdA) had ingediend om een stop op de bouw van nieuwe megastallen in te voeren, tot het maatschappelijk debat daarover gevoerd is. Een geweldige overwinning die aangeeft hoe groot het belang is dat we ook na 2 maart sterk vertegenwoordigd zullen zijn in de Staten en in de Senaat! Klik hier voor het nieuwsbericht over de megastallen en een stroom van andere diervriendelijke moties die we binnengehaald hebben!

Ken je mensen die nog aarzelen op welke partij ze zullen gaan stemmen op 2 maart 2011? Stuur ze de kieswijzer Je moet nu kiezen!, de meest kleurrijke kieswijzer van Nederland. Doe 'm zelf en stuur 'm door! Klik hier

Fijn weekend!