"Oomen gaat te ver mee in pensioenplannen EU"

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op dinsdag 15 februari 2011.

Straatsburg, 15 februari 2011 - “Ria Oomen gaat veel te ver mee met de bemoeizucht van de EU.” Dat is de reactie van Europarlementslid Kartika Liotard (Verenigd Links) op de aanbevelingen voor een Europees pensioenbeleid van haar CDA-collega. “Oomen hamert er voortdurend op dat pensioenen een zaak van de lidstaten zelf zijn,” zegt Liotard, “Maar in haar rapport doet ze juist diverse aanbevelingen voor meer EU-zeggenschap. Zo moet de EU volgens Oomen bepalen wat de criteria zijn voor een minimumpensioen.”

Liotard: “Als je weet dat Europa een zeer strak financieel en puur economisch beleid voert, kun je op je vingers natellen dat de EU straks minimumpensioenen voor ogen heeft die tegen de armoedegrens aanzitten.” Liotard heeft verder kritiek op het advies van Oomen om de pensioenleeftijd aan de levensverwachting te koppelen. “Als die stijgt, wil Oomen dat werknemers automatisch pas later met pensioen kunnen. Ze wil dat de EU de lidstaten aanspoort tot zo’n automatisme. Dat is asociaal en verschaft de EU bovendien invloed op onze pensioenleeftijd.”

Markt

Het rapport stelt volgens Liotard de vervolmaking van de interne markt als doel voorop: "Het kan niet de bedoeling zijn om de pensioenen onderdeel te laten worden van corporate business en om de pensioenen te laten mis- of gebruiken opdat de bedrijfswereld zich zou kunnen verrijken. Men moet de adequaatheid en houdbaarheid van de pensioenen voorop stellen." Als het groenboek en Oomen's rapport beweren dat de solidariteit moet behouden blijven, dan moeten ze eerst maar eens de passages schrappen waarin ze de verantwoordelijkheid en de risico's voor de opbouw van het pensioen bij de burgers zelf leggen. Liotard: "We moeten naar een rechtvaardige herverdeling van de middelen, niet naar nog meer ongelijkheid."

Buitenlands pensioen

Positief noemt Liotard Oomens advies om de mobiliteit van pensioenen te vergroten. “Het is goed dat werknemers die in het buitenland hebben gewerkt straks makkelijker gebruik kunnen maken van de pensioenrechten die ze daar hebben opgebouwd,” zegt de Verenigd Linkse. Ondanks dit positieve punt, kan Liotard het rapport van Oomen niet steunen: “Als de versterking van EU-beleid pensioenen socialer zouden maken, dan was EU-invloed misschien nog te rechtvaardigen. Maar de plannen in het Groenboek van de Europese Commissie en de reactie van de rapporteur zullen de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter maken. Bovendien zullen ze riskante financiële speculaties met het pensioengeld geen duimbreed in de weg leggen”

Alternatief

Als alternatief voor het rapport van Oomen dient Liotard met Verenigd Links dinsdag een motie in. “Een motie die pleit voor goede pensioenen voor iedereen. Of je nou man of vrouw bent en of je nou in loondienst hebt gezeten of thuis familieleden hebt verzorgd. De koppeling van pensioenleeftijd aan de levensverwachting moet van de baan. Op mobiliteit na dienen alle pensioenbevoegdheden bij de lidstaten zelf te blijven,” aldus Kartika Liotard.