Opnieuw vragen over kinderopvangtoeslag (na twee keer zijn veel problemen nog niet opgelost!)

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op zondag 13 februari 2011.

De belastingdienst/toeslagen biljft brieven schrijven over de kinderopvangtoeslag. Na twee keer samen met Eddy van Hijum vragen gesteld te hebben, blijken 114.000 ouders een zeer dringende brief gehad te hebben en hebben we in ieder geval tot een het eind van de maand uitstel voor beantwoording.

Uit de vele mails blijkt wel dat dat uitstel noodzakelijk is:

  • mensen met bijvoorbeel twee vormen van kinderopvang kunnen het formulier niet invullen: ze kunnen namelijk maar een vorm aangeven (per kind) op het formulier
  • mensen met meerdere kinderen in de opvang krijgen het formulier massaal terug. mensen uit de sector melden zelfs dat ze het allemaal terugkrijgen.
  • gemeentes hebben veel steken laten vallen bij de registratie van de kinderopvang of van een dependence. Wie gaat daarvoor de prijs betalen?

en de overheid? ach, kijk op de tekst op de website www.landelijkregisterkinderopvang.nl en oordeel zelf. Dit kan dus echt niet.

Daarom stel ik samen met Eddy van Hijum opnieuw vragen. Hopelijk kan het snel opgelost worden.

Vragen van de leden Omtzigt en Van Hijum aan de staatssecretaris van Financiën, de minister van Onderwijs en de minister van Sociale Zaken

Vervolgvragen op de antwoorden op de vragen van Van Hijum en Omtzigt (2011Z01296).

  • 1. 
    Hoeveel van de 114.000 ouders heeft tot nu toe het formulier met het kinderopvangnummer teruggestuurd en hoeveel van die formulieren hebben tot een match geleid? Hoeveel ouders stuurden een formulier in dat weer niet leidde tot een match? En hoeveel ouders stuurder geen formulier in?
  • 2. 
    De website van het Landelijk Register Kinderopvang (http://www.landelijkregisterkinderopvang.nl) heeft de volgende welkomsboodschap:

“Landelijk Register Kinderopvang

Welkom op de website van het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

In het LRK worden alle kinderdagverblijven, organisaties voor buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en gastouders geregistreerd, die voldoen aan de kwaliteitseisen van de Wet Kinderopvang. Ouders hebben vanaf 1 januari 2011 alleen recht op kinderopvangtoeslag als ze gebruik maken van kinderopvang die in het LRK staat.

U kunt het LRK op dit moment al raadplegen, maar houdt u er rekening mee dat nog niet alle kinderopvangvoorzieningen in het LRK staan.”

Wat vindt u ervan dat dit op 10 februari 2011 de welkom tekst is en strookt de tekst met de werkelijkheid?

  • 3. 
    Vanuit de samenleving ontvangen wij het signaal dat alle ouders met 2 of meer kinderen in de kinderopvang, die op verschillende soorten zitten (bijvoorbeeld een peuter in de kinderopvang en een basisschoolleerling bij de buitenschoolse opvang), allemaal een brief gekregen hebben dat er geen match gemaakt kon worden, ook al hadden zij de gegevens correct ingevoerd? Lukt het wel bij de herinnering om de zaken goed in te voeren?
  • 4. 
    Het formulier voorziet nog steeds in de mogelijkheid om slechts één adres per kind op te geven terwijl een aantal kinderen gebruik maakt van twee soorten opvang (bijvoorbeeld in een kindcentrum en bij een gastouder). Hoe kunnen de ouders van deze kinderen voldoen aan de wettelijke vereiste dat zij de nummers doorgeven?
  • 5. 
    In uw antwoorden stelt u dat “Het Landelijke Register Kinderopvang is een zelfstandig registratiesysteem is, beheerd door DUO, dat los staat van de systemen van de Belastingdienst/Toeslagen.” Kunt u zich voorstellen dat ouders hier geen boodschap aan hebben? Kunt u toezeggen dat er voor juli 2011 een koppeling is tussen beide systemen, zodat er altijd een match optreedt?
  • 6. 
    Een aantal kinderopvanginstellingen stond per 1 januari 2011 nog niet in het systeem (en dat bericht staat overigens nog steeds op de hierboven genoemde site). Neem als voorbeeld Flexikids in Almere, dat al 3 jaar een nevenvestiging heeft (Albatros), uiteraard beiden met een vergunning. De gemeente heeft de Albatros nooit aangemeld bij het LRK, blijkt uit de signalen die we krijgen. Uiteindelijk is het nu wel geregeld, maar het stond niet per 01-01-2011 in het register. Hebben de ouders recht op kinderopvangtoeslag over januari 2011?
  • 7. 
    Indien een gemeente niet tijdig de kinderopvang heeft aangemeld en de belastingdienst/toeslagen weigert een kinderopvangtoeslag, kunnen de kinderopvanginstelling en/of de ouders de gemeente dan aansprakelijk stellen. Zo nee, wat hadden ouders dan moeten doen, toen de kinderopvanginstelling niet geregistreerd werd en zij bijvoorbeeld een opzegtermijn van 2 maanden hadden in het contract van de kinderopvang?
  • 8. 
    We krijgen veel klachten van mensen die in het laatste kwartaal een belangrijke wijziging doorvoeren in de kinderopvangtoeslag, maar dan in het nieuwe jaar een voorlopige beschikking krijgen op basis van de oude, ongewijzigde gegevens. Klopt dat en kunt u ervoor zorgen dat de nieuwe beschikking ook rekening houdt met mutaties? Zo nee, waarom niet?
  • 9. 
    Als Kamerleden krijgen we heel veel signalen over problemen met de kinderopvang en toch lijkt er geen regulier overleg met belanghebbenden te bestaan. Kan de belastingdienst/toeslagen een halfjaarlijks overleg organiseren (zoals het Beconoverleg) met mensen uit de sector zodat veel praktische problemen in samenspraak en zonder tussenkomst van Kamerleden opgelost kunnen worden?