13 februari 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op zondag 13 februari 2011.

De campagne voor de Provinciale Staten (en daarmee dus ook voor de Eerste Kamer) is losgebarsten. Kom net terug van het Radio 1 verkiezingsdebat met zowel fractievoorzitters uit de Tweede Kamer als lijsttrekkers voor de Eerste Kamer. De debatthema’s waren onder meer Onderwijs, Immigratie, Economie en Veiligheid. Samen Met Loek Hermans (lijsttrekker Eerste Kamer voor de VVD) en Jolande Sap (GroenLinks) debatteerde ik over veiligheid. Ik heb gewezen op het feit dat één van de grootste gevaren voor de veiligheid in Nederland de dierziekten zijn veroorzaakt door de vee-industrie, de megastallen. Dat de Qkoorts meer dan 15 doden heeft gekost en 4000 mensen ernstig ziek heeft gemaakt, maar dat het kabinet, dat zegt veiligheid hoog in het vaandel te hebben, daar niets tegen doet. Sterker nog dat het aan gevaarzetting heeft gedaan door de besmettingshaarden van Qkoorts niet bekend te maken en alle ruimte te bieden voor megastallen.

Ook hebben we het over de dierenpolitie gehad waar GroenLinks altijd badinerend over spreekt. Ik heb Jolande Sap voorgelegd dat ik het onbegrijpelijk voor een Groene partij vindt dat zij aan de ene kant zegt voor dieren, natuur en milieu te staan, maar de dierenpolitie belachelijk vindt, ineffectief en zonde van het geld, terwijl Groenlinks tegelijkertijd ja zegt tegen de half miljard euro kostende Afghanistan-politietrainingsmissie waar politieagenten die niet kunnen lezen en schrijven in 18 weken worden opgeleid om Afghanistan zogenaamd meer veiligheid te bieden.Voor 500.000€ per agent. Een missie die gedoemd is te mislukken, terwijl we voor een half miljard euro zowel mensen als dieren hier in Nederland beter kunnen beschermen. Klik hier voor het debat en hier voor het commentaar op het debat.

Afgelopen vrijdag heb ik met de werkgroep Noord-Brabant, huidig Statenlid Birgit Verstappen en lijsttrekker Marco van der Wel http://www.partijvoordedieren.nl/downloads/profielen.pdf. Twee oorkondes van onze Tweede Kamerfractie uitgereikt. De eerste was voor Abdij en Brouwerij De Koningshoeven in Berkel- . Zij produceren vrijwel geheel CO2 neutraal biologisch bier door de aanplant van nieuw bos op hun terrein. Ook bieden zij werk voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Daarna zijn we doorgereisd naar Den Bosch voor een gesprek met Jos van de Sande, directeur van GGD Hart voor Brabant en klokkenluider ten tijde van de Q-koorts. Hij is een held, omdat hij ondanks spreekverboden en overheidsdruk bleef doorgaan om aan te geven dat bij de aanpak van de Qkoorts de economische belangen van de sector meer doorslaggevend voor de overheid leken te zijn dan de volksgezondheid.

Ik heb nog eens even wat onderzoeken nagekeken waaruit blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking achter onze standpunten staat.

Blauw research onderzocht in opdracht van de Dierenbescherming dat 97% van de Nederlanders de plezierjacht afwijst. De Afghanistanmissie wordt door 70% van de Nederlanders afgewezen, megastallen worden in alle peilingen door burgers en boeren weggestemd, ruim 77% van de Nederlanders wil dat er een nertsenfokverbod komt, 74% van de Nederlanders eet niet meer elke dag vlees en ook een meerderheid van de Nederlanders deelde onze afwijzing van de Europese grondwet.

Recent onderzoek van Maurice de Hond liet zien dat geen partij hoger scoort dan de onze als het gaat om instemming van de achterban met het stemgedrag van de Kamerfractie over alle onderwerpen. En dat is voor een radicale partij als de onze opmerkelijk te noemen.

Steeds meer mensen delen onze idealen, alleen door daaraan vast te houdenzullen we een steeds groter deel van het electoraat aan ons kunnen binden.

De laatste peilingen zijn wat dat bereft hoopgevend, we staan zowel bij Maurice de Hond als bij de Politieke Barometer op drie Tweede Kamerzetels en Synovate peilde dat we kans maken op twee Eerste Kamerzetels.

De campagne is begonnen met de presentatie van dit spotje.

Er komt nog meer deze week! Wordt vervolgd…