09 februari 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op woensdag 9 februari 2011.

Weer terug van bezoek aan Stockholm. Ik was samen met vertegenwoordigers van ons wetenschappelijk bureau, de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), uitgenodigd om de documentaires Meat the Truth en Sea the Truth te tonen aan het Zweedse parlement en diverse maatschappelijke organisaties.

Gisteravond hadden we de eerste vertoning. De zaal bleek te klein voor het aantal bezoekers. Velen moesten staan. Na afloop van de film heb ik niet alleen gediscussieerd over het feit dat de vleesproductie en -consumptie in de wereld omlaag moet vanwege de enorme klimaatproblemen die ze veroorzaken, maar ook veel vragen beantwoord over de Partij voor de Dieren. Het grappige was dat veel parlementariërs op precies dezelfde wijze wilden aantonen waarom er geen Partij voor de Dieren in Zweden nodig als, als destijds Nederlandse parlementariërs deden na de oprichting van de Partij voor de Dieren. Ook hier werd gezegd dat maatschappelijke organisaties het werk moesten doen en dat het beter is om bestaande politieke partijen van binnenuit te vergroenen. Ik vertelde over de grote impact die wij hebben op de bestaande partijen en het feit dat ze aantoonbaar veel harder zijn gaan lopen voor dieren, natuur en milieu sinds wij er zijn. En dat dat ook voor een groot deel komt omdat voor de andere partijen duidelijk is geworden dat kiezers meer focus willen op dierenwelzijn, natuur en milieu. Maar dat ze (nog) niet zonder ons als haas in de marathon kunnen en dat we de fractiespecialisten van andere partijen vleugels geven omdat ze eindelijk serieus gehoord worden door hun fractiegenoten m.b.t. hun onderschatte portefeuille.

 
09 februari 2011
Bron: Blog Marianne Thieme

Karen Soeters (NGPF), Parlementslid Jens Holm van de Vänsterpartieft (Linkse Partij) en ik in Stockholm.

09 februari 2011
Bron: Blog Marianne Thieme

Verder was het goed om te vernemen dat bij de progressieve partijen het bewustzijn over de negatieve invloed van de vee-industrie groot is. Ook in Zweden hebben ze de Meat Free Monday-campagne en in enkele gemeenten is het zelfs al beleid geworden op scholen.

Bij de diverse bijeenkomsten waren ook experts op het gebied van vergroening van belastingen zoals de invoering van een vleestax. In Denemarken begint men binnenkort met een heffing op zuivelproducten om consumenten te bewegen minder zuivel te nuttigen. De reden daarvoor, werd mij verteld, is niet in de eerste plaats gelegen in het vervuiler betaalt principe als wel omwille van verbeteren van de volksgezondheid omdat het eten van teveel zuivelproducten schadelijk is. Belangrijk punt is dat Denemarken aantoont dat speciale heffingen op voedsel binnen de Europese Unie mogelijk is. Onze regering beweert het tegenovergestelde. Ik kom daar graag op terug!

Morgen een eerste vergadering over de nieuwe themacommissie Dierhouderij van de Tweede Kamer. We gaan dan de agenda bepalen voor de komende jaren. Vreemd is dat de vergadering besloten is. Ik heb bij de griffie gevraagd om het openbaar te maken. Ik zou niet weten waarom een dergelijke vergadering besloten zou moeten zijn. Wordt vervolgd.