Hoorzitting over pensioenfondsen

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op zaterdag 5 februari 2011.

Hoorzitting over pensioenfondsen en hun beleggingen.

De beleggingen van pensioenfondsen zijn lastig te controleren. Zowel de Nederlandsche Bank als de commissie-Frijns concluderen dat in in het jaar 2008 €20 miljard meer verloren is dan er verloren zou zijn bij marktconforme beleggingen. Zembla komt met nog grotere getallen.

De pensioengelden moeten goed beheerd worden. Alleen bestaat daarover veel te weinig transparantie: van veel fondsen kennen de deelnemers de beleggingen niet en de kosten worden niet openbaar gemaakt.

Die openbaarheid, waar we bij de sector al twee jaar geleden om gevraagd hebben, moet er nu snel komen, desnoods per wet.

Zolang die openbaarheid er niet is, moeten we wel controleren wat er gebeurd is. Daarom hebben we als CDA het voortouw genomen om een hoorzitting in de Kamer te houden over de beleggingen van pensioenfondsen. Daar is trouwens, ook gelet op de brief van accountants over onzekerheid, alle aanleiding toe.

We hebben hiervoor steun van VVD, PVV, PvdA, Groenlinks, D66, Christunie en SGP.

Met deze hoorzittingen willen we drie zaken bereiken:

  • Evaluatie van het beleggingsbeleid om te zien of er werkelijk excessief verlies geleden is.
  • Een evaluatie naar de toekomst toe: is het bijvoorbeeld in een vergrijzende samenleving handig dat we in Spanje investeren of in lange termijn woon/zorg projecten in Nederland voor Nederlandse gepensioneerden? En waarom investeren fondsen wel in Amerikaanse infrastructuur maar niet in Nederlandse?
  • Een voorstel voor meer openheid.

Na de hoorzitting willen we een volwaardig debat met minister Kamp over de conclusies.

We hebben waarschijnlijk het beste pensioenstelsel ter wereld met €750 reserves. Daar zijn onze buurlanden zonder reserves jalours op. Wij zullen er alles aan doen om er zorgvuldig mee om te gaan. Voor de huidige en voor toekomstige generaties.