Speech bij aftrap campagne Provinciale Statenverkiezingen in het Noorden - Hoofdinhoud
Ik hoop op uw steun bij de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart. Erstaat veel op het spel. Het wordt reuze spannend. Als de progressievemeerderheid, al die mensen die willen dat ons land vooruit komt, al die mensendie vinden dat het eerlijker moet; als die progressieve meerderheid op 2 maartnaar de stembus gaat, dan kunnen we zorgen dat het eerlijker wordt. Daarvoorvraag ik uw steun. Ga de straat op, bel aan bij de buren, spreek met uw familie.Doe alles wat u kunt, om die progressieve meerderheid ook vast te leggen in deverkiezingsuitslag! Zo luidden mijn slotwoorden tijdens deaftrap van onze campagne voor de ProvincialeStatenverkiezingen op 2 maart.
› Bekijk hier de originele post
Bakkeveen, 5 februari 2011
'Beste mensen,
Welkom hier in Bakkeveen. Op het drie-provinciënpunt van Drenthe, Friesland en Groningen. Vandaag trappen we hier de campagne voor het Noorden af.
Het moet eerlijker. Met deze leuze gaan we de verkiezingen in. Het moet eerlijker, want nu gaat het er niet eerlijk aan toe. Ik geef u een voorbeeld. Recent nam het kabinet van Rutte twee besluiten.
Het eerste besluit: Een belastingverlaging voor mensen met een huis van meer dan een miljoen euro. Een wetsvoorstel van Balkenende, Bos en de Jager, om mensen met zo´n duur huis gewoon mee te laten betalen is ingetrokken door het kabinet Rutte.
Wat was het tweede besluit? Driehonderd miljoen bezuinigen op de zorg voor kinderen, op ons passend onderwijs. Kinderen die nu met veel moeite door de school geholpen worden, worden straks aan hun lot worden overgelaten. Onze basisscholen zullen meer kinderen met problemen moeten opvangen met minder geld. In dit welvarende, beschaafde land besluit het kabinet om 300 miljoen te bezuinigen op de meest kwetsbare kinderen.
Eerlijk waar. Stelt u zich dit eens goed voor. In één vergadering. Eerst besluiten ze de belasting voor villa’s te verlagen. Maar, de overheidsfinanciën moeten natuurlijk op orde gebracht worden en dat was nu plots weer wat verder uit beeld geraakt. Geen nood, we doen wel een bezuiniging op de meest kwetsbare kinderen in ons land. Dat is niet alleen oneerlijk, dat is om je voor te schamen!
Zo moet het dus niet. Het moet eerlijker met de gevolgen van de crisis. De villabewoner wordt niet alleen ontzien, hij wordt ontlast. Ondertussen betalen de lagere- en middeninkomens de rekening. Wij hebben berekent hoe een leraar met twee kinderen er dit jaar bij zit. 1316 euro erop achteruit! En dat is enkel dit jaar, de grootste klappen volgen nog. Dit hebben onze leraren niet verdiend!
Het kabinet schotelt ons het bekende liberale recept voor de economie voor. Het is het recept dat we kennen van de kredietcrisis. Mensen zonder baan zijn lui, en moeten gestraft. Mensen met een handicap moeten niet zeuren. Hoe meer we bezuinigen hoe beter, en intussen groeien de bonussen weer de hemel in. Wij moeten als beschaafde samenleving echt beter kunnen!
Ik stel daar een economie tegenover die wél modern is. Die uitgaat van de wet dat hoe meer mensen bijdragen hoe sterker een land is. En een overheid die daarbij helpt. Met de juiste investeringen nu en eerlijke hervormingen op lange termijn, kunnen we sterker uit de crisis komen. En er moet bezuinigd worden, ja zeker, maar het is nergens voor nodig onze economie kapot te maken met roekeloze en oneerlijke bezuinigingen. Het kabinet wil nu in één keer 18 miljard bezuinigen, omdat ze niet durven te hervormen. Dat is geen noodzaak, dat is een keuze.
In de noordelijke drie provincies hakken de gevolgen van het rechtse bezuinigingsbeleid er extra hard in. Ondernemers zijn terughoudender over het economisch herstel en de bouw en de groothandel worden zwaar getroffen door omzetdaling. De werkloosheid in Noord-Nederland ligt nog steeds hoger dan het landelijk gemiddelde. Toch gaat het kabinet regiogelden feitelijk afschaffen en een deel van het verlies aan banen in de bouw en industrie komt niet meer terug. Het tekort aan banen voor lager opgeleiden wordt hierdoor groter. Ook in de zorg, het welzijn, het onderwijs en gemeenten en provincies gaan banen verloren door de ongekende bezuinigingen. Een daling van werkgelegenheid die onevenredig hard neerkomt in Noord-Nederland vanwege de verdergaande centralisatie. Hierdoor dreigen diensten als de rechtbank, de Kamer van Koophandel, het UWV en de politie dreigen te verdwijnen. Daarnaast heeft het kabinet ook nog eens 25 miljoen euro ‘geleend’ van het Waddenfonds. Geld dat bestemd was voor de ecologische en economische ontwikkeling van het gebied rond de Waddenzee.
Dat moet niet alleen eerlijker, dat kan ook eerlijker. De PvdA zet daar een ander Nederland tegenover. Een land waar we banen scheppen in plaats van schrappen. Een Nederland waarin we niet alleen investeren in de Randstad door middelen vanuit de regio weg te sluizen maar juist ook investeren in een sterke regionale economie. Wij lanceren daarom vandaag een alternatief plan (pdf) voor de economie van Noord-Nederland. We maken jaarlijks 80 miljoen euro vrij om te versterken waar Noord-Nederland sterk in is en waar volgens ons kansen liggen: in energie, in watertechnologie en in toerisme. Drie pijlers voor drie provincies. Drie keer investeren in de kracht van deze provincies.
Ons plan levert 10.000 banen op, maar dat is niet alles. We gaan ambitieus investeren in duurzame energie - in de energie valley van Groningen en in de blue energy van Friesland. Investeren in duurzame energie kost in eerste instantie geld maar levert uiteindelijk besparing op voor zowel milieu als portemonnee. En misschien nog wel belangrijker: we zijn het aan onze kinderen en kleinkinderen verplicht om nu onze eigen duurzame energievoorziening op te bouwen, zodat zij straks niet afhankelijk zijn van dubieuze olieregimes. En in niet alleen de rooiste, maar vooral de mooiste provincie van Nederland, Drenthe, zijn vollop kansen om te investeren in toerisme.
Investeren: het kost geld en het levert geld op. Zo gaat dat met investeren. Wij vinden het geld voor de investeringen door de renteaftrek te beperken voor bedrijven die winstgevende ondernemingen hebben opgekocht en daarnaast ook nog eens de rente op die overnamesom mogen aftrekken. In plaats van een fiscale miljoenensubsidie aan vluchtige opkoopbedrijven (private equity fondsen) die goochelen met grote schulden, trekken wij dat geld uit voor de echte economie, om echte banen te creëren. Van deze maatregel was naast de PvdA ook het CDA in het vorige kabinet altijd voorstander van. Omdat wij willen dat we sterker uit de crisis komen en omdat we de veroorzakers daar aan bij mogen dragen en niet alleen gewone gezinnen. Die sociale investering draagt bij aan werkgelegenheid en groei voor Noord Nederland.
De aankomende verkiezingen gaan niet alleen over provinciale keuzes, maar óók om landelijke keuzes. Als dit rechtse kabinet een meerderheid in de Eerste Kamer krijgt, zal Nederland nog heel veel foute keuzes voor de kiezen krijgen. Daarom wil ik voorkomen dat rechts een meerderheid krijgt. Dan kunnen we met steun vanuit de Eerste Kamer andere, eerlijke, keuzes maken.
Onderwijs. China leidt 100.000 ingenieurs per jaar op, en hier in Nederland wordt bezuinigd op ons Hoger Onderwijs. Kijken we naar de nabije toekomst, dan zien we een enorm lerarentekort. Niet voor niets heeft het vorige kabinet hard gewerkt aan het aantrekkelijker maken van het lerarenberoep. Maar nu wordt het salaris van onze leraren bevroren. Dat is niet alleen oneerlijk, maar ook oliedom. En onnodig. Want we kunnen én het financieel tekort oplossen én investeren in onderwijs. Dan maken we NL sterker voor de toekomst, dan investeren we in onze kracht. Daarom heb ik een onderwijspact voorgesteld. Geen onzalige langstudeerboete en kaasschaaf op de universiteiten, de meest kwetsbare kinderen de zorg geven die ze verdienen en investeren in kennis en innovatie. Onze kenniseconomie moet stijgen in de internationale ranglijst, niet dalen!
En wat betreft de Eerste Kamer, als deze kamer haar werk goed doet dan kan ze geen andere conclusie trekken dan dat het invoeren van een boete op een jaartje langer studeren voor zittende studenten onbehoorlijk bestuur is. Maar met een rechtse meerderheid in deze kamer, zal zij gebonden zijn aan het beleid van dit kabinet en haar werk níet goed doen. Onbehoorlijk bestuur of niet - de Eerste Kamer zal blind het kabinet volgen. Niet voor niets roepen ministers uit het kabinet en zelfs de premier op om te zorgen dat zij een meerderheid in de Eerste Kamer krijgen zodat zij hun plannen ongestoord door kunnen zetten.
Ik denk vaak terug aan mevrouw Smeekens. Weet u nog wel, die mevrouw die tijdens de Netwerk uitzending in huilen uitbarstte toen haar de gevolgen van het VVD programma werden voorgerekend. Rutte werd woest, ontkende in alle toonaarden. Natuurlijk ging deze mevrouw de rekening van de crisis niet betalen. Bovendien, de VVD zou 250 miljoen extra uittrekken voor bijzondere bijstand. Vandaag weten we het zeker. Mevrouw Smeekens gaat betalen voor de crisis. De bijstand gaat fors omlaag, en het beloofde extra geld voor de bijzondere bijstand is nergens te bekennen.
Dit is het kabinet van de valse beloftes. En dan heb ik het niet over Rutte die zijn beloftes uit zijn verkiezingsprogramma niet waar maakt. Dat er geen 400.000 banen bijkomen maar 100.000 banen verdwijnen. Dat er niet geïnvesteerd wordt in het onderwijs, maar bezuinigd. En dan heb ik het niet over Wilders die zei: handen af van de Wajong, maar nu onze arbeidsgehandicapten de rekening laat betalen. Dan heb ik het niet over zijn belofte om geen JSF aan te schaffen en de AOW-leeftijd niet te verhogen.
Ik wil het hebben over al die valse beloftes van het kabinet zelf. De stoere beloftes van Rutte, Wilders en Verhagen, de hopeloos holle woorden die zij spraken bij het aantreden van dit kabinet.
3000 agenten erbij. Wat blijkt? Er komt geen agent bij, wel worden 500 agenten die nu nog onze wijken veilig houden omgeschoold tot animal cops. 3000 agenten erbij betekende 500 agenten eraf.
12.000 verpleegkundigen erbij. Wat blijkt? Het kabinet kan en wil niet controleren of ze erbij komen. Maar natuurlijk komen ze er niet, want er komt niet voldoende geld voor en bovendien schaft het kabinet de bijdrage aan de MBO opleiding tot verpleegkundige voor 30plussers af.
1 miljard voor de ouderenzorg. Wat blijkt? Dat miljard komt er niet.
130 op de snelweg. Wat blijkt? Je mag 130 over de Afsluitdijk - wel 80 seconden eerder aan de overkant.
Kijk, dat bedoel ik als ik Lincoln citeer: je kunt sommige mensen een tijdje bedonderen maar niet heel Nederland en niet voor eeuwig!
Vrienden, een eerlijker Nederland ligt binnen handbereik. De meerderheid van de Nederlanders snakt naar een land dat vooruit durft, dat respect en fatsoen toont, dat economische welvaart voor allen nastreeft in plaats van voor sommigen, dat niet is geinteresseerd in je afkomst maar je toekomst, niet in je geloof maar je gedrag.
Ons mooie land kent een overweldigende meerderheid van mensen die willen dat we dit land beter maken. We willen dat onze kinderen het beter krijgen dan wij. Wij willen dat de toekomst van Nederland er een is van optimisme, hoop en respect. Dat we trots kunnen zijn op ons land. Die meerderheid van al die mensen die willen dat ons land vooruitkomt, dat is de werkelijke progressieve meerderheid die wij een stem moeten geven.
We zullen al diegenen van wie de stem te zacht klinkt, een stem geven. We zullen met al diegenen die nu zo ongenadig hard gepakt worden onze stem verheffen. We zullen vechten voor wat eerlijk is, want dat is Nederland. Werken voor je geld, rechten en plichten, en opkomen voor mensen met pech en tegenspoed in het leven.
Ik hoop op uw steun bij de komende verkiezingen. Er staat veel op het spel. Het wordt reuze spannend. Als de progressieve meerderheid, al die mensen die willen dat ons land vooruit komt, al die mensen die vinden dat het eerlijker moet; als die progressieve meerderheid op 2 maart naar de stembus gaat, dan kunnen we zorgen dat het eerlijker wordt. Daarvoor vraag ik uw steun. Ga de straat op, bel aan bij de buren, spreek met uw familie. Doe alles wat u kunt, om die progressieve meerderheid ook vast te leggen in de verkiezingsuitslag.
Dan ga ik nu het officiële startschot geven. Van de campagne en van de sponsorloop voor de voedselbank hier in Noord Nederland.
Dank u wel.'