04 februari 2011

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) ThiemeĀ i, gepubliceerd op vrijdag 4 februari 2011.

Het Parool had gisteren een mooie foto van een verkiezingsbord voor de provinciale statenverkiezingen met een duidelijke boodschap;-)

Afgelopen woensdag debat met de staatssecretaris gehad over alle vormen van dierhouderij. Lees hier mijn bijdrage. Ik heb het ondermeer gehad over de megastallen en verzocht de staatssecretaris om een moratorium op deze megastallen te leggen vanwege de grote protesten in het land tegen megastallen. De staatssecretaris voelde er niets voor omdat we ook rekening moeten houden met de belangen van de veehouders. Ik heb de andere fracties gepeild hoe zij staan tegenover een moratorium en de Partij voor de Vrijheid antwoordde mij in het debat er voorstander van te zijn, dus een meerderheid voor mijn voorstel lijkt mogelijk. Laat u stem horen bij de PVV dat ze niet meegaan met de VVD en het CDA! Ondertussen is bekend geworden dat de megakippenfabriek in Groesbeek weer door mag gaan.

Onze statenleden in Noord-Holland hebben gepleit voor een jaarlijkse kleine bijdrage per inwoner voor de opvang van in het wild levende dieren. Ze kregen steun van de SP en ChistenUnie/SGP. Het zou een stuiver per inwoner betekenen. De partijen, VVD, CDA, PvdA en GroenLinks vonden dat te veel en zijn slechts akkoord gegaan met een eenmalige bijdrage van 30.000 euro. De opvangcentra voor in het wild levende dieren (niet te verwarren met dierenasielen voor gezelschapsdieren) vangen jaarlijks meer dan 20.000 gewonde of zieke dieren op; verreweg de meeste daarvan zijn slachtoffer van menselijk handelen, zoals dieren die in problemen raken door zwerfafval, vistuig, verkeersongelukken of olievervuiling. De steun is bedoeld als bijdrage in de kosten die de opvangcentra moeten maken om aan nieuwe kwaliteitseisen van de overheid te voldoen.

Goed weekend!