Ecofin Brussel: stabiliteit van de euro - Hoofdinhoud
Op weg terug van Brussel naar Hilversum even tijd om een blogje te tikken. Gisteren en vandaag in conclaaf geweest met de collega ministers van Financiën. En straks in studio voor opname Nieuwsuur.
Natuurlijk in Brussel veel gesproken over de huidige zorgwekkende situatie rond de stabiliteit van de euro. We zien nu een combinatie van de gevolgen van de Europese schuldencrisis veroorzaakt door grote overheidstekorten en hoge schulden van landen en onzekerheden rond de bancaire sector in Ierland.
Dat is voor ons allemaal een groot risico. Het brengt in potentie de euro in gevaar en de stabiliteit van ons financiële systeem. Door de open economie van Nederland hebben we al last van een zuchtje wind in de eurozone. Laat staan wat de gevolgen kunnen zijn van een hele storm. Daarom hebben we dit voorjaar afspraken gemaakt over een noodfonds. Om daar waar noodzakelijk in te grijpen.
Het is voor een land niet gemakkelijk om aan te kloppen bij dit fonds. Je komt dan eigenlijk onder curatele te staan. Zo moet je onmiddellijk drastisch bezuinigen op de overheidsbegroting. Ook zullen in het land dat bij het fonds aanklopt lastige hervormingen snel doorgevoerd moeten worden: ontslagrecht versoepelen, werkloosheidsregelingen en pensioenen omlaag, overheidssalarissen omlaag, pensioenleeftijd omhoog, het hoort er allemaal bij.
Ook moet dat land een flinke risicopremie betalen van 300 zogenoemde basispunten, dat is 3% opslag op de Europese basisrente.
Nederland hoeft geen geld uit te lenen aan het fonds: alle landen verstrekken net als aan IMF garanties waarmee het fonds zelf kan lenen, de risicopremie gaat naar de landen die de garanties verstrekken. Het noodfonds staat klaar en Nederland houdt vast aan de stevige en harde voorwaarden. Zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden. En een land in nood moet in ons belang overeind blijven, maar ook snel weer op eigen benen gaan staan.
Meer over ...