Kerstreces (nieuwsbrief)

Met dank overgenomen van J.C. (Jan Kees) de Jager i, gepubliceerd op vrijdag 17 december 2010.

We staan vlak voor het kerstreces en dat betekent drukke tijden voor Haagse politici en dus ook voor mij als minister. Zo had ik deze week een debat in de Tweede Kamer over de Najaarsnota. De Najaarsnota is de laatste nota die tijdens het begrotingsjaar naar de Tweede en de Eerste Kamer wordt gestuurd. In de Najaarsnota staat hoe het na de Miljoenennota verder is gegaan met de uitvoering van de begroting. Alhoewel 2010 nog niet helemaal ten einde is lijken er geen grote mee- of tegenvallers te zijn.

Tot 14 oktober had ik verschillende petten op. Ik was naast demissionair minister ook CDA-Kamerlid en ik zat geregeld aan de formatietafel om mee te denken over de financiële opgave van het toekomstige kabinet. Inmiddels is dat allemaal achter de rug en kan ik mij helemaal richten op mijn ministerschap. Het is er niet minder interessant of druk door geworden. De afgelopen weken waren allesbehalve saai.

De sfeer in de bewindsliedenploeg is goed. Iedereen is enthousiast van start gegaan om de afspraken uit het regeerakkoord te realiseren. Voor mij is er de lastige opgave om erop toe te zien dat we daadwerkelijk 18 miljard euro bezuinigen. Ik zal als minister dus vooral heel streng moeten zijn. Het is niet altijd de leukste rol om te spelen, maar het voelt als een uitdaging en ik vind gezonde overheidsfinanciën ook ontzettend belangrijk. Het is te makkelijk om de rekening bij toekomstige generaties te leggen. Ik ben trouwens niet alleen streng voor Nederlandse ministers. In Europa wil ik ook dat landen zich aan de afspraken houden.

De financiële stabiliteit van de Eurozone is al weken volop in het nieuws. Er is onrust op de financiële markten en dat heeft na Griekenland ook Ierland recent in de problemen gebracht. Dat betekende voor mij dus weer een paar reisjes naar Brussel de laatste tijd om daar met alle ministers van Financiën uit de eurolanden samen te komen. Nederland heeft een groot belang bij een stabiele eurozone en daarom was steun aan Ierland nodig. Ierland is het eerste land dat een beroep deed op de steunfaciliteit van 750 miljard die eurolanden en IMF eerder dit jaar instelden. Als minister wil ik landen in problemen wel steunen, dat moet ook wel, maar de Nederlandse eis is dat de landen dan echt werk maken van het oplossen van hun begrotingstekort en dat betekent hard ingrijpen in de overheidsuitgaven. Alleen op die manier wordt een land weer financieel gezond en dat zal leiden tot de gewenste stabiliteit. Ik heb bijvoorbeeld in een uitzending van Pauw en Witteman de gelegenheid gekregen om aan te geven waarom deze reddingsoperaties noodzakelijk zijn voor ons allemaal.

Vandaag nog een laatste ministerraad en daarna traditioneel een kerstdiner met alle bewindspersonen op het Catshuis. Ik verwacht vanaf volgende week een aantal vrije dagen te hebben en ik hoop zelfs even naar het buitenland te gaan, en dan deze keer niet voor een reddingsoperatie van de Euro! Ik neem natuurlijk wel een paar tassen met stukken mee naar huis. Blijkbaar zijn ze op het ministerie bang dat ik de kerstperiode anders niet door weet te komen ;-).

Ik wens jullie allemaal een heel goede kerst toe en alvast een spetterende jaarwisseling en een zeer voorspoedig 2011!

Jan Kees

Je kunt me volgen op Twitter: zie www.twitter.com/jcdejager