Drukke tijden (Nieuwsbrief) - Hoofdinhoud
Lange tijd geleden dat ik een nieuwsbrief heb gestuurd, mede ook omdat ik zowel blogs stuur, "vlogs" maak (videoberichtjes, die overigens ook op Youtube te vinden zijn) en natuurlijk niet te vergeten veel Twitter (@jcdejager).
Drukke tijden geweest, zowel als minister van Financiën (begrotingsbesprekingen, financiële crisis, hervormingen van het stabiliteitspact, etc.) en de laatste dagen ook als kandidaat op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van mijn partij. Vaak diep in de nacht pas thuis, en de volgende ochtend vroeg weer op, en dan natuurlijk altijd die Tas met stukken weer mee....
Gisteren heb ik een gastcollege gegeven aan de VU in Amsterdam. Tijdens de verkiezingsperiode heb ik zo verschillende steden aangedaan om als minister van Financiën studenten bij te praten over de staat van de overheidsfinanciën. Dat er een hap uit onze economie is die structureel doorwerkt. Dat, bij ongewijzigd beleid, de overheidsuitgaven blijven stijgen, terwijl de belastinginkomsten met gelijke tred zijn gedaald met de gekrompen economie. Dat we nu 30 miljard euro per jaar teveel uitgeven. Dat onze staatsschuld door het tekort steeds verder oploopt. Dat een onafhankelijke commissie heeft geadviseerd dat het tekort daarom in 2015 moet zijn weggewerkt en dat daarmee 18 miljard is gemoeid. En dat er maar drie partijen zijn die aan deze opgave voldoen.
Met mijn campagnepolitieke pet op vertel ik dan soms ook nog welke partijen dit zijn, terwijl dit juist ook de partijen zijn die de hypotheekrenteaftrek handhaven ;-) Het bereiken van solide en houdbare overheidsfinanciën kan heel goed door minder uit te geven. De beperking van de hypotheekrenteaftrek is niet minder uitgeven maar een belastingverhoging voor met name werkenden en ondernemers (86% van de aftrek slaat daar volgens het ministerie van Financiën neer!).
Ik zal hier verder in deze nieuwsbrief mijn campagnepet niet opzetten, maar ik wilde graag illustreren dat het deze dagen zeer druk is in steeds wisselende rollen. Campagnebijeenkomsten in het land en radio- en televisieoptredens, wissel ik af met het “normale werk” als minister. Overigens is dat na de verkiezingen nog een beetje vreemder: want de staatsrechtelijke regels in Nederland zitten dan zo in elkaar dat ik (tijdelijk) zowel in de Tweede Kamer zit in de CDA fractie als minister van Financiën ben. Die "dubbelfunctie" stopt weer bij het aantreden van een nieuw kabinet.
Na het gastcollege ben ik naar Luxemburg gegaan waar ik met de ministers van Financiën van de Eurolanden heb gesproken. Allereerst was er een fiscaal onderwerp, waar ik als staatssecretaris nog nauw bij betrokken ben geweest. Zo komt Europa op initiatief van de Nederlandse en Franse overheid met een nieuwe aanpak van belastingfraude. Door de koppeling van bestanden wordt er voortaan razendsnel automatisch informatie uitgewisseld tussen landen. Dit vergroot de pakkans.
Ik vind dat fraudeurs hard aangepakt moeten worden. Gelukkig zijn de Nederlandse belastingdienst en FIOD succesvol in het ontmantelen van allerlei constructies. De aanpak van BTW-carrousselfraude heeft tientallen miljoenen euro’s opgeleverd. En ook de aanpak van de zwartspaarders gaat onverminderd voort. Ik heb vandaag bijvoorbeeld de belastingdienst opdracht gegeven om betalingen met anonieme ‘zwarte’ creditcards te achterhalen. Deze creditcards zijn vaak gekoppeld aan bankrekeningen in belastingparadijzen en worden gebruikt om in Nederland dure goederen te kopen. We hebben een systeem ontwikkeld om de Nederlandse rekeninghouder op te sporen aan de hand van betaalgedrag. Eenmaal opgespoord, wacht de rekeninghouder een onlangs verhoogde boete van maximaal 300 procent
In Luxemburg is verder vanzelfsprekend gesproken over het mechanisme om Europese landen met financieringsproblemen te hulp te kunnen schieten. Gelukkig is er nog geen beroep gedaan op dit mechanisme.
Vanavond zal ik om 20.00 uur spreken bij de Vereniging voor jonge ondernemers Rotterdam (Rogiad) en aansluitend heb ik om 22 uur een borrel bij mijn oude studentenvereniging Laurentius.
Tot slot roep ik iedereen op om morgen, 9 juni, te gaan stemmen. Een nieuwe Tweede Kamer zal juist in deze tijd bepalend zijn voor de toekomst.
Hartelijke groet,
Jan Kees de Jager
Meer over ...