Zomertijd (Nieuwsbrief) - Hoofdinhoud
Gisteren heb ik de beursdag in Amsterdam geopend met een slag op de gong. Hoewel ik mij als minister van Financiën niet mag uitlaten over beurskoersen, was ik toch verheugd dat na een kleine daling in de ochtend de beursdag uiteindelijk positief eindigde. Verder heb ik deze dagen veel besprekingen op het ministerie. Als Kamerlid is mijn reces begonnen, maar als minister gaat het werk nog even door.
Enerzijds zijn we op Financiën al bezig met het voorbereiden van de begroting voor volgend jaar. Anderzijds kijken we ook naar de formatietafel en wat daar allemaal gebeurt, want als er tegen het einde van de zomer een nieuw kabinet is, zal dit de nieuwe begroting ter hand moeten nemen.
Vorige week was dus de laatste vergaderweek in de Tweede Kamer voor het zomerreces. Een drukke en volle week. Het rapport van de commissie Scheltema over de DSB werd gepresenteerd. Een grondig rapport, met stevige conclusies en dat vergde ook een stevig antwoord. Daarom heb ik ook met brede steun van de Tweede Kamer een verandertraject ingezet met plan van aanpak, cultuuromslag, nieuwe wetgeving, externe visitatiecommissie, etc. Op donderdagochtend had ik over het rapport een debat in de Tweede Kamer. Na een korte schorsing voor de lunch mocht ik daarna wederom in de plenaire zaal plaatsnemen voor het debat over de Voorjaarsnota.
De Voorjaarsnota geeft de stand van zaken weer van de overheidsbegroting voor het lopende jaar (2010). Als demissionair minister van Financiën is mij er veel aan gelegen om alle tegenvallers zelf op te lossen en niets door te schuiven aan een nieuw kabinet. Niet de makkelijke weg, maar wel een weg die past bij het doel om solide overheidsfinanciën te realiseren. Dit betekende wel dat de Voorjaarsnota noodzakelijkerwijs ook pijnlijke maatregelen in het vooruitzicht moest stellen. Minder uitgeven is nu eenmaal niet leuk, maar wel absoluut noodzakelijk.
Het is echt zaak, en ik blijf er maar op hameren, dat onze overheidsfinanciën weer snel op orde komen. We geven nog steeds meer uit dan er binnenkomt en het aldus ontstane tekort moet binnen afzienbare termijn naar een overschot. De overheid moet weer vlees op de botten krijgen om ook richting de fragiele financiële markten vertrouwen te genereren. Het was een boodschap die het laatste weekend van juni op de G20 in Toronto ook breeduit werd gedeeld. Premier Balkenende benadrukte in zijn overleggen met regeringsleiders steeds het belang van tekortreductie. In mijn overleggen met de ministers van Financiën in de Canadese stad heb ik daarnaast gewezen op wetenschappelijk onderzoek dat bezuinigingen en economisch herstel hand in hand kunnen gaan. Het is namelijk echt een misverstand dat bezuinigingen steeds het economisch herstel schaden.
De eensgezindheid op de inspirerende top leidde ertoe dat is afgesproken dat de tekorten in de ontwikkeldste economieën in 2013 gehalveerd moeten zijn. Vanaf 2016 moeten landen hun schulden terugdringen. Een mooi resultaat. Een resultaat wat, als het aan mij ligt, snel moet worden omgezet in concrete maatregelen. In Nederland komt dat er ongeveer op neer dat we in 2015 bezuinigingen van structureel (dat betekent ieder jaar doorwerkend) zo'n 18 miljard euro moeten realiseren. En op langere termijn maar liefst structureel 29 miljard euro.
Morgen heb ik nog een laatste Ministerraad. Volgende week breken voor mij wellicht ook wat vakantiedagen aan, hoewel ik tussendoor vaak nog allerlei afspraken heb. Mijn eerste 'vakantiedagen' aanstaande maandag en dinsdag beginen al goed. Ik word dan in Brussel verwacht. Niet voor een biertje op de Grote Markt, maar voor verschillende vergaderingen met mijn Europese collega ministers: de Eurogroep (de 16 landen met Euro), de Ecofin, dat zijn de 27 Ministers van Financiën van de EU, en de taskforce onder voorzitterschap van Van Rompuy, over de fundamentele verbeteringen ten aanzien van afspraken rond de schulden en tekorten in Europa.
Ik wens iedereen natuurlijk een heel goede wedstrijd toe aanstaande zondag, met een zeer overtuigend resultaat voor Oranje en Nederland!
Hartelijke groet,
Jan Kees de Jager
P.S. Volg je me al op Twitter?: @jcdejager
Meer over ...