Het Mor Gabriel klooster - schriftelijke vragen over onteigening

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op donderdag 27 januari 2011.

Gisteren deed het hooggerechtshof in Ankara uitspraak over een zaak die de Turkse staat zelf aangespannen heeft tegen eht Mor Gabriel klooster in Turkije, gebouwd in 397 en een van de oudste kloosters ter wereld.

het is een van de vele zaken van de staat tegen het klooster en door de uitspraak raakt het klooster een groot deel van haar grond kwijt. (http://www.kathweb.at/site/nachrichten/database/37189.html).

Ondanks het feit dat de EU heel duidelijk aangegeven heeft dat juist dit een test is voor godsdienstvrijheid in Turkije (dat door het hof in Straatsburg de afgelopn jaren al meerdere keren veroordeeld is voor ontrechtmatige onteigening van eigendommen van Christelijke kerken en kloosters), zet Turkije helaas gewoon door.

Daarom vraag ik, samen met Henk Jan Ormel, onmiddellijk opheldering van de minister van buitenlandse zaken over welke gevolgen hij hier nu aan verbindt.

Wel wrang dat de Turkse president Gul, toen ik hem hier twee dagen geleden naar vroeg in Straatsburg, niet thuisgaf en zei dat hij de zaak niet kende. Ik vermoed dat hij dat niet lang meer zal kunnen volhouden.

Schriftelijke vragen van de leden Omtzigt en Ormel (beiden CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken

Heeft u kennis genomen van het feit dat de Turkse staat een rechtszaak tegen het Mor Gabriel klooster bij het Turkse hooggerechtshof in Ankara gewonnen heeft, zodat het een gedeelte van haar eeuwenoude landerijen moet afstaan? (Türkei: Oberstes Gericht spricht Klosterbesitz in Tur Abdin Staat zu, http://www.kathweb.at/site/nachrichten/database/37189.html" \o "http://www.kathweb.at/site/nachrichten/database/37189.htmlhttp://www.kathweb.at/site/nachrichten/database/37189.html)

In antwoorden op eerdere Kamervragen (1705, 2008-2009) gaf uw ambtsvoorganger aan dat de EU ambassades bij toerbeurt de rechtszaken tegen het klooster zouden bijwonen en dat de Kamer daarover geïnformeerd zou worden. Kunt u aangeven wie de rechtszitting heeft bijgewoon en wat de bevindingen zijn in de EU?

Deelt u de mening dat de Turkse overheid, door het aanspannen van vele rechtszaken tegen het klooster, de rechten van de minderheden niet garandeert, zoals ook opgemerkt in de voortgangsrapportage over Turkije van de Europese commissie (COM(2010) 660}, pag 79)?

Bent u bereid de Turkse ambassadeur in Nederland in een onderhoud te wijzen op de precaire situatie van de Christelijke minderheden in zijn land, hem te verzoeken aan de Turkse regering de rechtszaken van de overheid tegen het Mor Gabriel klooster in te trekken en de resolutie 1704 (speciaal punt 19.6 dat om bescherming van het klooster en haar eigendommen gaat) van de Raad van Europa na te leven en daarop terug te rapporteren aan de Raad van Europa zoals gevraagd?

Bent u bereid om dit onderwerp te agenderen in de EU en zo ja op welke wijze?

Bent u bereid om uw en onze zorgen over het Mor Gabriel klooster aan de Turkse regering over te brengen tijdens uw bezoek aan Turkije en kunt u ons op de hoogte stellen van het antwoord, dat u van de Turkse minister krijgt?