Ali Abunimah over het recht op terugkeer van de vluchtelingen - Hoofdinhoud
(Ali Abunimah)
Door de openbaarmaking van de Palestine Papers, over de onderhandelingen waarin ook sprake was van een paar duizend Palestijnse vluchtelingen die eventueel terug zouden kunnen komen naar Israel, staat dat onderwerp opnieuw op de agenda. Vrij algemeen wordt gezegd dat het ‘onrealistisch’ is om te verwachten of te eisen dat de Palestijnse vluchtelingen, tussen de 4 en de 6 miljoen mensen, terug zouden kunnen komen.
Ali Abunimah, Amerikaanse Palestijn, van de Electronic Intifada, geeft daar op Al Jazeera een kort interview over. Hoezo zou het niet kunnen, zegt hij (hier) - er zijn ook ene half miljoen vluchtelingen terug gegaan naar Bosnië, in verhouding een veel kleiner gebied, met instemming en ondersteuning van de internationale gemeenschap en de VS. Wij weten dat Israel van plan was om een miljoen joden naar Israel te halen, dat lukt niet omdat ze niet willen, maar het toont aan wat het probleem is: Palestijnen mogen niet terugkeren omdat ze geen joden zijn, niet omdat het niet zou kunnen. Het is geen praktisch probleem maar een ideologisch probleem.
Condoleeza Rice zei: laat ze naar Argentinie gaan of naar Chili, is de vraag. Stel je voor, zegt Abunimah, dat ze gezegd zou hebben, die Israeli’s zijn niet welkom in het Midden Oosten, laat ze maar terug gaan naar Europa, of naar Zuid Amerika, het zou haar kop gekost hebben als ze dat had gezegd. Met andere woorden: het gaat er om dat Israeli’s als mensen meer waard zijn dan Palestijnen.
Over het feit dat het Palestijns Gezag, Abbas, bij de onderhandelingen over de vluchtelingen het Palestijnse volk niet raadpleegt - waarom geen referendum? Het laat zien dat de PA niet luitstert naar de stem van de Palestijnen, en vooral niet naar de vluchtelingen, zegt Abinimah, maar er is nog wat anders aan de hand: we horen helemaal geen referendum te houden over het recht van vluchtelingen, want we hebben het over een onvervreemdbaar recht, we houden ook geen referendum over de vrijheid van meningsuiting, of over andere rechten die al vaststaan. Het recht van vluchtelingen om naar huis te gaan kan niet ter discussie staan, het bestaat.