Geen stukloon aan de onderkant van de arbeidsmarkt - Hoofdinhoud
Foto Flickr/ FaceMePLS
De onderkant van de arbeidsmarkt krijgt eindelijk uitzicht op de uitbanning van het stukloon. Donderdag is een motie van GroenLinks-collega Bruno Braakhuis en mij aangenomen die de regering ertoe verplicht plannen te maken om ‘overeenkomsten van opdracht’ uit te bannen waar ze ongewenst zijn. Dat betekent onder andere dat bijvoorbeeld postbezorgers, maar ook schoonmakers, niet langer genoegen hoeven te nemen met een vergoeding per stuk en meer perspectief krijgen op een arbeidscontract.
Eerder deze maand zegde de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toe om nog dit jaar met een uitgebreide analyse te komen van de positie van de zogeheten 'ovo' in Nederland. Ovo’s (overeenkomsten van opdracht) zijn contracten die normaal gesproken vaak worden gebruikt door advocaten en notarissen, maar de laatste tijd steeds vaker opduiken aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Een voorbeeld is dus de postbezorger, die vroeger een normaal arbeidscontract had, maar tegenwoordig vaak op 'stukloon' werkt.
Toen zei ik al dat ik dit fout vind, omdat het een slechter loon betekent, minder zekerheid en minder bescherming. Postbezorgers hebben weinig in te brengen bij onderhandelingen, onder andere door het gebruik van de ovo’s. Met het aannemen van deze motie is de eerste stap gezet naar een postmarkt zonder stukloon. Dat is hard nodig met het oprukken van dit soort overeenkomsten aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Ik ben dan ook blij dat een meerderheid in de Kamer zich bewust is van de noodzaak van het terugdringen hiervan.