Nieuwe vragen over kraamzorg in Almelo

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op woensdag 19 januari 2011.

Twee wethouders, Schouten uit Almelo en Oude Alink uit Hengelo hebben vandaag een gesprek gehad met de Raad van bestuur van de ziekenhuisgroep Twente (Almelo en Hengelo).

De uitkomst bevreemdt me: er komt bijvoorbeeld een informatiebijeenkomt voor raadsleden. Betekent dat dat de wethouders overtuigd zijn en akkoord zijn?

En als ze al een bijeenkomst willen organiseren (dat lijkt niet aan hun), dan zou dat gesprek toch ook moeten geschieden in aanwezigheid van de verloskundigen in de regio, die dan precies kunnen vertellen wat een mogelijke sluiting zou betekenen voor thuisbevallingen.

We hebben nu heel nauw contact: het CDA in de gemeenteraden, de provincie en landelijk. Daarom ben ik blij dat Tineke ter Horst, fractievoorzitter van het CDA in Wierden, onmiddellijk opheldering vraagt met onderstaande vragen.

College van Burgemeester en Wethouders

Gemeente Wierden

Plantsoenlaan 1

Wierden Wierden,19-1-2011

Geacht college,

Vragen van de CDA fractie;

  • 1. 
    Heeft een delegatie van wethouders uit de regio Almelo, inclusief een vertegenwoordiger van B&W Wierden een onderhoud gehad met dhr. Schmidt, voorzitter Raad van Bestuur van de Ziekenhuis Groep Twente over kraamzorg in Almelo?
  • 2. 
    Heeft de heer Schmidt de wethouders overtuigd van de noodzaak van sluiting van Almelo of staan de bezwaren nog recht overeind? hebben de colleges zich verder ook laten informeren door onafhankelijk deskundigen of vinden zij de mening van dat de directie van het ziekenhuis volstrekt objectieve informatie verschaft in deze
  • 3. 
    Als uitkomst wordt gemeld dat er een bijeenkomst zal zijn voor de gemeenteraden, georganiseerd door de Ziekenhuisgroep Twente.. Zo dit klopt, de volgende vragen:
  • Op grond waarvan gaan de colleges over de agenda en de procedure van de Raad?
  • Wordt op de bijeenkomst slechts een kant van het verhaal volstrekt eenzijdig verteld of zijn bijvoorbeeld ook de verloskundigen uit de regio uitgenodigd om uit te leggen welke gevolgen dit heeft voor thuisbevallingen in de regio?
  • hebben de raden die uitgenodigd zijn, gezamenlijk het recht om zich tegen deze beslissing te keren of is deze bijeenkomst bedoeld om eenzijdig voorlichting te geven en iedereen voor een voldongen feit te plaatsen?
  • Acht u het opportuun om de organisatie van deze bijeenkomsten in handen te leggen van een van de gemeenteraden, of haar commissies, ten einde het democratisch proces op normale wijze haar beloop te laten hebben?

TW ter Horst Oppewal,

Fractievoorzitter CDA Wierden/Enter