CDA op de bres voor goede zorg voor moeder en kind in Twente

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op woensdag 12 januari 2011.

De ziekenhuisgroep Twente (met ziekenhuizen in Almelo en in Hengelo) wil de kraamafdeling in Almelo sluiten.

Dat kan forse gevolgen hebben voor bevallingen in Almelo en omgeving. Immers in noodgevallen moet een thuisbevalling verplaatst worden van de thuissituatie naar het ziekenhuis. En vanuit Almelo, Vriezenveen of Tubbergen ben je veel sneller in het ziekenhuis in Almelo dan het ziekenhuis in Hengelo, laat staan andere ziekenhuizen in Deventer of Hardenberg.

Daarom wilen de kamerleden Sabine Uitslag en Pieter Omtzigt (beiden CDA) graag weten van minister Schippers van VWS of deze sluiting leidt tot betere of slechtere zorg en hoe zij denkt goede zorg te handhaven.

Als iedereen in het ziekenhuis gaat bevallen, levert dat overigens ook hogere kosten op en daarom willen de Kamerleden ook graag vernemen van de minister wat de lokale verzekeraars hiervan vinden. Want het is zeer de vraag of sluiting van Almelo ook in het algemeen belang is.

Schriftelijke vragen van de leden Uitslag, Omtzigt en Smilde (allen CDA) aan de minister van VWS

  • Is de Minister op de hoogte van het feit dat de Raad van Bestuur van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) voornemens is de kraamafdeling in het ziekenhuis in Almelo over te hevelen naar het ziekenhuis in Hengelo (TwenteNieuws, Actie in ZGT voor behoud kraamafdeling, 12 januari 2011)?
  • Hoe waardeert de Minister de argumenten om de klinische kraamzorg van ZGT over te hevelen van de locatie Almelo naar de locatie Hengelo? Welke zijn de doorslaggevende argumenten? Hoe waardeert de minister deze argumenten?
  • (Bereikbaarheid) Welke zijn volgens de Minister de gevolgen van de overheveling voor de bereikbaarheid van de kraamzorg voor de mensen in Almelo en de buitengebieden zoals Wierden, Tubbergen, Twenterand? Kunnen de gestelde normen voor de ambulancediensten met betrekking tot bevallingen van 15 minuten worden gewaarborgd? Kunt u aangeven wat er de aanrijtijden zijn van de kernen Tubbergen, Vriezenveen, Almelo en Wierden naar het ziekenhuis in Almelo en het ziekenhuis in Hengelo?
  • (Toegankelijkheid) Kan de Minister garanderen dat met de gebiedsuitbreiding de capaciteit van de kraamafdeling van het ziekenhuis in Hengelo voldoende is en dat het aan zijn zorgplicht kan voldoen voor de mensen in Almelo en de buitengebieden? Zo ja, op welke argumenten baseert de Minister dit?
  • (Kwaliteit) Welke gevolgen heeft de overheveling voor de kwaliteit van kraamzorg in zijn totaliteit in de omgeving van Almelo en het buitengebied?
  • (Veiligheid) Welke zijn volgens de Minister de gevolgen van de overheveling voor de veiligheid van de kraamzorg? Kan de Minister verzekeren dat de overheveling geen negatieve gevolgen heeft voor het terugdringen van het toch al relatief hoge babysterftecijfer in Nederland? Ziet de Minister nog extra veiligheidsrisico’s bepaalde bevolkingsgroepen in verband met cultuurspecifieke zorg?
  • Is de Minister bevoegd en - indien zij daartoe aanleiding ziet - bereid om in te grijpen mocht blijken dat er onvoldoende garanties zijn voor de veiligheid, kwaliteit en bereikbaarheid van de klinische kraamzorg voor Almelo en omstreken?
  • Verwacht de Minister dat door de overheveling het aantal thuisbevallingen zal toenemen? Beschikt de Minister over de percentages thuis- en ziekenhuisbevallingen in de regio?
  • Kan de minister aangeven wat de verzekeraars in deze regio vinden van het voorgenomen besluit? Wie moet volgens u de regierol nemen bij het verzekeren van een regionaal goed gespreid aanbod van ziekenhuis waar bevallingen kunnen plaatsvinden?