Biotech

Met dank overgenomen van E.E. (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink i, gepubliceerd op maandag 10 januari 2011.

Afgelopen donderdag heb ik samen met Wouter Langendoen (beleidsmedewerker) een middag doorgebracht op het Bio Science park in Leiden. Het was natuurlijk leuk om terug te zijn in mijn oude studentenstad, maar het was nog mooier om te zien wat daar gebeurt op het gebied van biotechnologie. Ik sta kritisch tegenover genetische manipulatie in de landbouw, maar ik ben erg enthousiast over wat de biotechnologie betekent voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen ernstige erfelijke aandoeningen.

Zoals bijvoorbeeld de ziekte van Duchenne (een ernstige progressieve spierziekte die veroorzaakt wordt door de afwezigheid van het eiwit dystrofine in de spiercel). Juist afgelopen vrijdag stond in dagblad Trouw een artikel over mensen die Duchenne hebben. In medisch-ethische debatten loop ik er nogal eens tegenaan dat Duchenne alle reden is voor embryoselectie of een abortus. Juist in dat licht is het bijzonder om te lezen dat veel ‘duchenners’ net zo tevreden over hun leven zijn als niet-gehandicapten. ‘Hoewel de ziekte voor buitenstaanders overweldigend klinkt - de constante verzorging en beademing - voelen zij dat niet zo.’ Het is prachtig als nieuwe medische ontwikkelingen deze mensen meer perspectief kunnen geven in hun bestaan. Het bedrijf Prosensa richt zich op Exon skipping. Het is een levensverlengende, hoopvolle behandelingsmethode die nu wordt onderzocht. Daarbij manipuleer je de boodschap aan de eiwittenfabriek, waardoor de ziekte een stuk milder wordt.

Afgelopen donderdag heb ik ook geleerd wat het geheim is van de wasmiddelen waarmee je op steeds lagere temperaturen de was schoon kunt krijgen. Ik maak hier geen reclame voor een speciaal wasmiddel, maar het bedrijf Genencor kan ik wel noemen die via genetische manipulatie enzymen weet te ontwikkelen die dit mogelijk maken.

Het Bio Science park is van grote betekenis voor de gezondheidszorg, maar ook de toepassing en marktintroductie van allerlei nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en inzichten verdient een plek in Nederland. Het zou een groot verlies zijn als deze bedrijven wegtrekken vanwege een instabiel en inconsequent innovatiebeleid door de overheid. Ook is het van groot belang als nieuwe medicijnen snel toegepast en vergoed kunnen worden.

Deze week beginnen de vergaderingen in Den Haag weer. Met nieuwe kennis en inspiratie duik ik gemotiveerd de vergaderzalen in. En als ik nog weer eens in de supermarkt sta om wasmiddel te kopen, weet ik een nog bewustere keuze te maken.

Esmé Wiegman - Van Meppelen Scheppink

Tweede Kamerlid ChristenUnie