Te gast bij weSP, Eindhoven

Met dank overgenomen van A.H. (Anja) Meulenbelt i, gepubliceerd op zaterdag 4 december 2010.

(Anke van Hest )

Nog even wat inhalen. Ik was te gast bij het politieke café weSP in Eindhoven. En omdat ik diezelfde nacht nog moest vertrekken naar Gaza moest ik tegen mijn gewoonte in meteen weg, en had ook geen tijd daar nog een stukje van te maken. Ik had het er erg naar mijn zin, Hans Horsten interviewde goed, en zoals hij wel merkte, stel me een leuke vraag en ik praat en praat, en ik gaf de microfoon bijna niet meer terug. Die hij na een eerste poging om hem weer terug te krijgen dan ook maar zelf in de hand hield.

Er staat een verslagje van op de site van de SP Eindhoven. Aardig verslag, vriendelijke woorden over mijn boek (Oorlog als er vrede dreigt) maar wel met een paar zaakjes die ik bij deze gelegenheid graag even recht wil zetten.

Hier.

Ten eerste. Ik ben niet bij de Palestijnse zaak betrokken geraakt vanwege mijn huwelijk met een Palestijn, want ik was al ruim tien jaar actief toen we trouwden. En ik ging ook niet naar Gaza om hem te zien - romantische gedachte - want we zijn inmiddels ook al weer gescheiden. Ik ging er gewoon heen voor mijn werk. Mijn werk, dat doe ik voor Stichting Kifaia, waarover meer hier en hier.

Tweeds: als ik het heb over de aanval op Gaza zeg ik nooit genocide. Ik ben zorgvuldig met de woorden die ik gebruik. Ik zei wel bloedbad, of massamoord. Genocide is de opzettelijke poging om een bevolkingsgroep uit te roeien. Dat is niet wat er gebeurt al is wat er gebeurt erg genoeg. Wat er gebeurt is een stelselmatige poging om een gehele samenleving te verwoesten. Waar ook doden bij vallen. Maar toch is dat niet hetzelfde.

Nog een: wat ik heb gezegd over de SP: dat ik er volledig achter sta wat de partij wel doet, maar niet altijd achter wat ze niet doen. En wat ik heb genoemd is niet de Palestijnenkwestie, want daar zijn we het erg over eens, en ik kan het volledig vinden met Harry van Bommel die woordvoerder buitenland is, en ik had het ook niet over de vluchtelingen, want ook daar staat de SP achter. Ik had het met name over het feit dat er te weinig is gedaan voor migranten, en we ons te weinig achter de Nederlandse moslims scharen als die worden aangevallen. Dat is kritiek die ik overigens op alle linkse partijen heb.

En dan nog een kleintje: ‘Anja is natuurlijk niet de eerste Nederlander die aandacht vraagt voor de rechten van Palestijnen’, zegt de verslaggever, ‘al eerder deden dat Dries van Agt en Gretta Duisenberg’. Nou was ik zeker niet de eerste, maar Van Agt en Duisenberg kwamen ruimschoots ná mij. Ik werk daar al vijftien jaar, en mijn eerste Palestinaboek is ook van zolang geleden. Wie er wel ruimschoots vóór mij kwam was bijvoorbeeld het Palestina Komitee.

En de laatste. Ik zeg niet dat Wilders een fascist is, ik vind niet dat je het als een persoonlijk gericht scheldwoord moet gebruiken. Waar ik het wel over wil hebben is hoe een beweging kan ontstaan, want het is natuurlijk helemaal niet alleen Wilders, die behoorlijk wat trekken heeft die passen in de omschrijving van fascisme. Ik kom daar nog een keer op terug want dat vraagt om meer uitleg.

Zo, dan is dat even rechtgezet. Maar leuk was het. Leuk gemengd en aandachtig en kritisch publiek.