05 november 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) ThiemeĀ i, gepubliceerd op vrijdag 5 november 2010.

Afgelopen woensdag was er een rondetafelgesprek over gif- of gewasbescherming zoals de sector het zelf graag noemt- in de Kamer. Dr. Henk Tennekes, die onderzoek doet naar de relatie tussen neonicotinoiden -een heel giftige insecticide- en bijensterfte, was daar ook aanwezig als deskundige.

Dr. Tennekes is lang bezig geweest met onderzoek naar kanker. Hij vertelde mij dat hij betrokken raakte bij het onderzoek naar bijensterfte, toen hij ontdekte dat de manier waarop insecticiden zoals imadacloprid op een vergelijkbare manier werken als kankerverwekkende stoffen. Toen hij zich realiseerde wat dit betekent voor het milieu en de biodiversiteit, heeft hij besloten hier werk van te maken. Deze zomer werd er een wetenschappelijk artikel van hem gepubliceerd, dat wereldwijd voor veel opschudding heeft gezorgd . Hij bewijst hierin namelijk dat de effecten van neonicotinoiden op de bijenstand ernstig onderschat worden. Deze middelen zouden al lang verboden moeten zijn, vindt Henk, en ik ben dat roerend met hem eens. Over dit artikel heb ik ook Kamervragen gesteld. Klik hier voor de vragen en de zeer teleurstellende antwoorden van toenmalig minister Verburg.

Om zijn zorgen over de effecten van neonicotinoiden met een wijder publiek te delen, heeft Dr. Tennekes ook een boek geschreven over dit onderwerp: The systemic insecticedes: a disaster in the making. Voorafgaand aan het rondetafelgesprek bood Henk mij zijn nieuwe boek aan. Hij wilde mij daarmee bedanken voor het feit dat ik al in 2007 Kamervragen heb gesteld over dit onderwerp .

Het is een zeer indrukwekkend boek geworden. Niet alleen vanwege solide maar de wetenschappelijke inhoud, ook door de prachtige kunstwerken die erin zijn opgenomen. Niet alleen de effecten van neonicotinoiden op de bijenstand worden besproken, maar ook de effecten op andere insecten en de effecten op verschillende vogelsoorten worden gedetailleerd besproken.

Een aanrader, je kan het boek bestellen via www.disasterinthemaking.com