08 november 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 8 november 2010.

Peter Vos, begenadigd illustrator en groot dierenvriend is overleden, mooie ode van Joep vind je hier , in memoriam hier . We gaan 'm missen, heel veel sterkte voor wie dat geldt!

Prachtige inspiratie bij The Boston Globe weer. Move as millions, survive as one. Schitterende foto's in The Big Picture!

Vandaag te gast geweest bij BNR’s radioprogramma “On the Move”. Daar het kort gehad over de Oostvaardersplassen. Ik heb aangegeven dat wij negatief staan tegenover dit soort experimenten waarbij diersoorten worden uitgezet. Nu het gebied en z’n bewoners er eenmaal zijn, dient dierenleed voorkomen te worden. Staatsbosbeheer gaat uit van een dierwaardig bestaan, als de inschatting is dat het dier geen overlevingskans meer heeft wordt verder lijden voorkomen door het dier door afschot te euthanaseren.

Er wordt gestreefd naar een afschotpercentage van 100 procent, dat wil zeggen dat alle dieren die (zullen) sterven een genadeschot krijgen, dit is echter niet altijd mogelijk. Door plotselinge temperatuurdalingen of hevige sneeuwval kan een dier ook opeens dood neervallen, waarschijnlijk als gevolg van onderkoeling. Ook in natuurgebieden in Schotland zonder afrastering blijken de afgelopen winter dieren plotseling te zijn omgekomen. Hier gaat geen lange lijdensweg aan vooraf, waardoor vroegtijdig ingrijpen dus ook niet mogelijk is. De PvdD vindt het van groot belang continu te evalueren of er genoeg mankracht aanwezig is om de dieren te inspecteren en waar nodig te euthanaseren. Als omstandigheden zoals het weer veranderen, moet nagegaan worden of het beleid hierop aangepast moet worden. Ook het beslisschema voor euthanasie, waarmee inspecteurs inschatten wanneer een dier in aanmerking komt voor euthanasie, moet continu kritisch worden bekeken om te kunnen garanderen dat de maatregelen telkens het gewenste resultaat opleveren. Eventuele herijking van dit beslisschema moet door deskundigen worden uitgevoerd.

We hebben dat Staatsbosbeheer afgelopen winter per brief laten weten. We willen voor komende winter niet nog een keer dezelfde situaties met creperende dieren die niet uit hun lijden verlost worden. Daarmee doel ik ook op hyperige TV cameraploegen die de verzwakte dieren verder opjaagden, waarbij we allen getuigen waren van een hert dat als gevolg daarvan verdronk zonder dat de cameraploeg een vinger uitstak. We willen dierenleed zo veel mogelijk voorkomen in de Oostvaardersplassen en zijn daarom ook benieuwd naar de uitkomsten van de evaluatie over het beheer van de Oostvaardersplassen. In ieder geval staat als een paal boven water dat er zo snel mogelijk een corridor (het Oostvaarderswold) naar de Veluwe wordt gerealiseerd en het Hollandse Hout betrokken wordt bij het gebied. Ik vertelde in de uitzending dat het toch wel zeer hypocriet is dat CDA-er Ormel, VVDster Snijder en PVV-er Graus die zeggen zich zorgen te maken over het welzijn van de grote grazers in het gebied, niet bereid zijn om de hekken weg te halen zodat de dieren naar andere gebieden kunnen gaan indien er onvoldoende voedsel is of als zij beschutting nodig hebben. Wordt spoedig vervolgd.

Koos Dijksterhuis schreef dit weekend in Trouw behartenswaardige dingen over de Oostvaardersplassen

Tot gauw weer!