01 november 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 1 november 2010.

Na Jan Wolkers en Rudy Kousbroek is ons afgelopen weekend onze derde literaire steunpilaar ontvallen. Harry Mulisch overleed op 83 jarige leeftijd na een leven waarin hij niet alleen veel betekend heeft voor mensen maar ook met nadruk is opgekomen voor dieren.

Toen minister president Balkenende hem een brief schreef over het feit dat intellectuelen zo naar zijn mening zo stil hielden in het maatschappelijk debat, sprak Harry Mulisch hem in een reactie aan op het feit dat de overheid niets deed om de mishandeling van dieren in de bio-industrie te stoppen.

Je kunt de brief hier lezen.

Mulisch was ook woedend over het feit dat de principiële keuze van Maarten ’t Hart om geen paspoort te hebben, het hem onmogelijk maakte om op de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren geplaatst te worden. Harry Mulisch ging persoonlijk mee naar de Raad van State en bood aan de plaats van Maarten ’t Hart over te nemen, wat onmogelijk was omdat de termijn voor kandidaatstelling reeds gesloten was.

Ik zal de rit van Amsterdam naar Den Haag met beide grote schrijvers op weg naar de Raad van State nooit van m’n leven vergeten, ik zal het video-interview met beiden proberen deze week online zetten.

Harry Mulisch sprak de volgende radiospot voor ons in: klik hier.

We zijn Harry Mulisch veel dank verschuldigd en ik wens iedereen die hem lief en dierbaar was heel veel sterkte om het verlies te verwerken.

Tot morgen.