21 oktober 2010

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op donderdag 21 oktober 2010.

Vandaag kreeg ik een verslag van een barbaarse vossenjacht die zich jaarlijks afspeelt bij het oogsten van de mais, waarbij de oogstmachine als drijver fungeert en de jagers de in doodsnood verkerende vossen met hun geweren opwachten. Omdat dit een maatschappelijke misstand is waar snel een einde aan moet komen, wil ik het verslag van mensen van de Faunabescherming graag met je delen:

Gewelddadige jager bedreigt fotograaf tijdens laffe vossenjacht bij maïsoogst.

Op de Renkumseheide tussen de ecologische golfbaan Heelsumse Veld en de juist ingerichte nieuwe natuur in het kader van de Ecologische verbindingszone Zuidwest-Veluwe, hebben zich vandaag weer stuitende voorbeelden van jagersvandalisme voorgedaan.

Een perceel maïs vlak naast een paardenwei met pensionpaarden werd omsingeld door minstens een tiental jagers. Een grote oogstmachine denderde langs de maïs totdat de laatste strook weg is. Ondertussen geeft de bestuurder van de oogstmachine met getoeter aan wanneer er een dier probeert te vluchten, daarmee jagers waarschuwend hun geweer in de aanslag te houden.

 
21 oktober 2010
Bron: Blog Marianne Thieme

Een aantal jaren geleden was het ook prijs op de Renkumseheide in Renkum. Dezelfde oude jagers waren ook nu weer van de partij, aangevuld met jagers van een sinds kort gevestigde boomkwererij.

Het geknal was niet van de lucht en de paarden stoven door het geknal alle kanten heen. Vlakbij ligt een dassenburcht, maar niemand trekt zich daar iets van aan.

Het aan de kaak stellen van en het filmen door De Faunabescherming van de vossenmoord in 2007, waarbij zo slecht werd geschoten door de oude nimrotten dat er minstens 7 keer moest worden geschoten voordat een gewond vosje dood was, heeft toen geleid tot het kapot schieten van een grote ruit van de woning van de filmer.

En nu is het weer raak. Het maken van foto’s van de laffe moordpartij op vossen was aanleiding voor de jachthouder om op de fotograaf in te willen slaan met een jagersstoel.

 
21 oktober 2010
Bron: Blog Marianne Thieme

Een vos heeft het gewond overleefd. Nazoek bleef beperkt tot een vluchtige schouw langs de boomkwekerij. Een geschoten vos werd door een jager aan zijn staart de lucht ingeslingerd bij wijze van vreugde over zijn buit. Een gewonde vos vluchtte terug de maïs in totdat hij later alsnog werd doodgeschoten. Er waren geen jachthonden bij die aangeschoten wild opspoorden.

 
21 oktober 2010
Bron: Blog Marianne Thieme

Tot slot ging het gezelschap op de foto met hun buit. Trotse opa’s die misschien thuis niet eens durven te vertellen wat ze die dag hebben uitgespookt. En waarom hebben boomkwekers eigenlijk een hekel aan vossen? Vossen eten hazen en konijnen die aan hun boompjes kunnen peuzelen. Of schieten ze die ook liever zelf?